Skip to main content
Internetjog

Összeurópai elektronikus azonosítási terv?

Szerző: 2012. május 7.No Comments

Néhány napja jelent meg az Európai Bizottság stratégiai dokumentuma, amely a gyerekek onlájn védelmével foglalkozik. Bár a dokumentumban olvasható, de sem a sajtóközleményben, sem a nagyközönségnek szánt ismertetőben nem említik, hogy a Bizottság rövidesen javaslatot fog tenni egy összeurópai elektronikus azonosítási keretrendszerre. Neelie Kroes biztos szóvivője szerint ezt május 30-án fogják bejelenteni.

A dokumentum az onlájn szolgáltatásokat használó gyerekek védelmét szolgáló intézkedések összehangolását szorgalmazza tagállami szinten. Számos javaslatot ismertet a tartalmak életkor szerinti osztályozására, valamint a hatékony szülői ellenőrzést lehetővé tevő megoldások alkalmazására minden eszköz és tartalom esetén, beleértve a felhasználók által létrehozott tartalmakat is. Az életkor szerinti osztályozás, amely össze lesz kapcsolva az új, a gyermekek védelmére vigyázó adatvédelmi szabályokkal, nagyjából az üzleti világ önszabályozása keretében valósulna meg. Azonban az e-azonosítással foglalkozó szakasz nyelvezete azt sugallja, hogy egy elem kötelező lesz: „A Bizottság…2012-ben összeurópai keretrendszert szándékozik javasolni az elektronikus azonosítás megvalósítására, amely lehetővé fogja tenni a személyes jellemzők, attribútumok (különösen az életkor) használatát, hogy biztosítva legyen a javasolt adatvédelmi szabályozás életkorral kapcsolatos rendelkezéseivel való megfelelés ”, a tagállamok feladata „hogy biztosítsák az uniós szabályozás átültetését a nemzeti szabályozásba”. Ennek keretében az üzleti világnak biztosítania kell az elektronikus azonosítás és hitelesítés műszaki eszközeit.

A stratégia bejelentése követi Kroes tavaly novemberi kampányát az Unión belüli internetes biztonság növelésére, amely a jelen gyermekvédelmi javaslatok alapjául szolgál, továbbá jogi eszközöket vázolt fel, hogy könnyebb legyen egyetlen elektronikus azonosítót használni a határokon átnyúló szolgáltatások esetén.

Forrás:
European e-identity plan to be unveiled this month, David Meyer, ZDNet UK, 2012. május 3.
Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions : European Strategy for a Better Internet for Children, European Commission (pdf)
Lásd korábbi cikkünket:
Digitális menetrend: a gyermekbarát, biztonságos internet új európai stratégiája, eGov Hírlevél