Skip to main content
közigazgatási informatika

Linuxot használt, megbüntették a vállalkozót

Szerző: 2012. május 10.május 13th, 2012No Comments

„Megbüntetett az adóhivatal egy zólyomi vállalkozót azért, mert írásban adta le kimutatását. Linuxot használt operációs rendszerként, a digitális kitöltés csak Windows és Internet Explorer párosítással lehetséges – írja a Hospodárske Noviny.

František Slivka összesen 5636 eurós büntetést kapott. „A cégben Linuxot használunk. Mikor a havi jövedéki adóra vonatkozó kimutatást az eDane alkalmazáson keresztül próbáltam meg elküldeni, nem működött” – magyarázta Slivka. A vállalkozó a hivatallal megegyezett abban, hogy bár a törvény értelmében 2010. januárjától nem lehet ilyen módon megoldani az adóbevallást, rá vonatkozik a szabályozás. Később kiderült, a hatóságok tizenkét büntetést számláztak neki ki.

„Ez pont olyan, mintha az állam előírná, hogy minden vállalkozó csak egyetlen gyártó telefonjait használhatja. Annak köszönhetően, hogy a vállalatom ügyei Linuxon futnak, három év alatt 25 ezer eurót spóroltam” – jelentette ki Slivka, aki abszurdnak tartja a helyzetet.

A vállalkozó valószínűleg jogi lépésekhez is folyamodik, diszkriminációra hivatkozva próbálja majd elérni a büntetés érvénytelenítését. „Feltételezem, több, mint negyvenezer adózó vásárolta meg a Windows operációs rendszert, miután feladta a küzdelmet” – jelentette ki Slivka, míg az adóhivatal nem akart választ adni arra a kérdésre, hány vállalkozónak akadtak hasonló problémái.”

Forrás:
Linuxot használt, megbüntették a vállalkozót, Bumm.sk, 2012. május 9.