Skip to main content
közigazgatás: magyar

Létfontosságú a kiszámítható állami politika

Szerző: 2012. május 11.május 13th, 2012No Comments

„A jó állam kiszámítható, egyszerű és hatékony. Egyikről sem mondanám, hogy már elértük, de az elmúlt két évben sokat tettünk ezekért – fogalmazott Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden, a „Komárom-Esztergom Megye Gazdaságáért” kitüntető cím átadó ünnepségén, Tatabányán.

A jó állam koncepciója egyszerűnek hangzik, azonban a megvalósítás szempontjából egy nagyon nehéz dologról beszélünk – mondta Navracsics Tibor, hozzátéve: mi magunk sem értünk mindig egyet abban, hogy ez mit is jelent pontosan, hiszen olykor mások az elképzeléseink.

Ha gazdasági növekedés van, akkor úgy működik jól egy állam, ha nem szól bele a gazdasági folyamatokba – húzta alá a miniszter. Azonban ha probléma merül fel, akkor a jó állam az, amelyik mindenhol ott van és segít – folytatta. Azt az állapotot, amikor az állam mindenki számára tökéletesen működik, nem fogjuk tudni elérni. Ez nem kishitűség, hanem realitás – fűzte hozzá Navracsics Tibor.

Egy ideális állapotot fel kell vázolni, hogy legyen mire törekedni – mondta a tárcavezető. Egy jó állam kiszámítható, egyszerű és ebből adódóan hatékony. Ezek egyelőre vágyálmok, de már számos lépés történt elérésük érdekében – hangsúlyozta a miniszter.

A kiszámíthatóság érdekében rugalmasabb megállapodásokat kell kötni, az állam és a gazdaság partnerként kell, hogy kezelje egymást – nyomatékosította Navracsics Tibor, majd hozzáfűzte: a munkahelyteremtés szempontjából is stratégiai fontosságú a kis- és középvállalkozások támogatása, amelyhez egy kiszámítható államra van szükség. A miniszter felhívta a figyelmet a jelenlegi kiszámíthatatlan nemzetközi gazdasági környezetre is.

Navracsics Tibor kitért arra is, hogy az egyszerűbb állam megteremtéséhez szükséges lenne egyszerűbb, mindenki számára érthető szerkezetű és nyelvezetű jogszabályokra, hiszen sokszor a jogsértések a szabályok érthetetlensége miatt fordulnak elő.

Az egyszerűség mellett az érzékenység fenntartása is fontos: nem lehet túlzottan általános vagy durva változásokat végrehajtani, a specialitásokra is figyelni kell – húzta alá a miniszter.

Navracsics Tibor kijelentette: ha az egyszerűség és kiszámíthatóság megvalósul, akkor hatékony, jó állam jön létre. Ha az igazságszolgáltatásban vetett bizalom eléri azt a szintet, hogy a vállalkozóknak ne kelljen „alternatív igazságszolgáltatási fórumokat” keresni saját igazuk megteremtéséhez, akkor olcsóbb lehet a gazdaság és hatékonyabb az állam működése – fogalmazott a közigazgatási és igazságügyi miniszter.”

Forrás:
Létfontosságú a kiszámítható állami politika, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2012. május 8.