Skip to main content
közigazgatás: magyar

Országos szakmai konferencia a közszféra ellenőrzési szakemberei részére – A belső kontrollok az új szabályozási környezetben

Szerző: 2012. május 15.No Comments

2012. május 31. csütörtök, 09.30 – 15.00 óra

A hatékony közigazgatás nem képzelhető el a megfelelően működő belső kontroll rendszer nélkül. Ennek kialakítása a szervezetek vezetőinek felelőssége, amelyet folyamatosan változó jogszabályi környezetben, új módszertanok mellett kell megvalósítani. Komoly kihívás, úgy érezzük, a szakma még nincs mindenhol megfelelően felkészülve a feladatok magas szintű ellátására. Konferenciánkkal mind a vezetők, mind a belső ellenőrök, könyvvizsgálók számára szeretnénk segítséget nyújtani a gyakorlati munkát segítő előadásokkal, konzultációkkal.

Témánk a belső kontrollok gyakorlatban, a változó jogszabályok, célkitűzések és módszertanok figyelembe vételével. A programot úgy állítottuk össze, hogy az előadások konkrét segítséget nyújtsanak a feladatok elvégzéséhez, újszerű módon, a megvalósításra koncentrálva. Elsősorban az önkormányzati szakemberek munkájához szükséges információkra koncentrálunk, de a központi közigazgatás valamennyi résztvevője hasznosíthatja az itt megszerzett tudást. Május 31-én a Best Western Hotelben szervezett konferenciánkon áttekintjük a belső kontroll rendszerrel kapcsolatos új elvárásokat, és több, a hasonló rendezvényeken csak elvétve előforduló, de rendkívül fontos, nélkülözhetetlen ismeretet nyújtó témakört is.

Németh Edit az NGM főosztályvezetője, a jogszabályváltozásokból adódó feladatokat foglalja össze, a kontroll rendszer felépítésének, működtetésének területén. Gyüre Lajosné számvevő osztályvezető-főtanácsos, Állami Számvevőszék képviseletében a belső kontrollok és a gazdálkodás összefüggéseiről tart előadást.

A szünet után tájékoztatást adunk az önkormányzati törvény változásáról, az új működési rendszer ma ismert elemeinek körbejárásával, a járási rendszerről rendelkezésre álló információk összefoglalásával. Vendégünk Schmidt Jenő a TÖOSZ elnöke.

Ezt követően Janza Péter az állami – önkormányzati tulajdonú gazdálkodó szervek ellenőrzéséről, Saly Ferenc pedig a szabályzatkészítés, aktualizálás, valamint a folyamatleírások kérdéseiről tart előadást, egy konkrét példán keresztül bemutatva a tennivalókat.

Várjuk jelentkezésüket a Belső Ellenőrök Magyarországi Szervezete és az ETK Önkormányzati Klub közös konferenciájára!

PROGRAM
09.30 –09.40 Megnyitó
Kollár Róbert elnök, Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete

09.40 – 11.00 A belső kontrollokra vonatkozó új és várható jogszabályok alkalmazása. Kérdések, konzultáció
Előadó: Németh Edit főosztályvezető, Nemzetgazdasági Minisztérium, Államháztartási Belső Kontrollok Főosztály

11.00 – 11.45 A belső kontrollok és a belső ellenőrzés szerepe az önkormányzati gazdálkodás kockázatainak csökkentésében az ÁSZ ellenőrzések tapasztalatai tükrében
Előadó: Gyüre Lajosné számvevő osztályvezető-főtanácsos, Állami Számvevőszék

11.45 – 12.00 Kávészünet, kapcsolatépítés

12.00 – 12.30 Amit ma az önkormányzati rendszer változásairól tudni lehet. A járási rendszer.
Előadó: Schmidt Jenő elnök, Települések Országos Szövetsége

12.30 – 13.00 Önkormányzati és intézményi tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzésének sajátosságai
Előadó: Dr. Janza Péter, Belső ellenőrzési főosztályvezető, Budapest Főváros

13.00 – 13.30 A szabályzatok – folyamatleírások aktualizálásának, a kockázatok meghatározásának és a kontrollok beépítésének összefüggései (egy konkrét példán keresztül bemutatva)
Előadó: Dr. Saly Ferenc ny. főtanácsos…”

Forrás:
ETK Önkormányzati Klub: Országos szakmai konferencia a közszféra ellenőrzési szakemberei részére – A belső kontrollok az új szabályozási környezetben, ETK Önkormányzati Klub, 2012. május 15.