Skip to main content
közigazgatás: magyar

Húsz százalékos tarifaemelés akarnak a közalkalmazottak

Szerző: 2012. május 20.No Comments

„Az önkormányzati munkahelyek megőrzését és egy húszszázalékos tarifaemelést akar elérni a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) – mondta Fehér József, az érdekképviselet ősszel leköszönő főtitkára. Az MKKSZ egész napos programalkotó és tisztújító kongresszusa után Fehér József elmondta, hogy ismét a szervezet elnökévé választották Árva Jánost, a főtitkári teendőket pedig szeptembertől Boros Péterné látja majd el.

Közölte, a Budapesten tartott kongresszus négy fontos kérdésről tárgyalt. Elsőként azt akarják elérni, hogy a járási rendszerre való átállás után is legyen minden önkormányzati dolgozónak munkahelye, azaz ne legyenek elbocsátások. Azt is el akarják érni, hogy 2013. január elsejétől a közszolgálat egészében legyen egy húszszázalékos tarifaemelés, ami szavai szerint azt jelenti, hogy az egyes tételeket ilyen mértékben kellene megemelni. Ez legkevesebb 8-10 százalékos bruttó keresetnövekedést jelenthet – tette hozzá. Utalt arra is, hogy a szférában négy éve nem volt tarifaemelés. A tarifaemelés és a béremelés közötti lényeges különbség az, hogy előbbi beépül a rendszerbe.

A főtitkár elmondta azt is, hogy egy több évre szóló bérfelzárkóztatási programra tettek javaslatot a kormánynak, amelynek az a lényege, hogy a kereseteknek minden évben a tervezett infláció mértékével és a tervezett GDP-növekedés ötven százalékával kell emelkedniük.

Elfogadtak egy szakmapolitikai csomagot is, amelyben minőségi jogszabályalkotást, a bürokrácia csökkentését vállalták, valamint a közszolgálat teljes korrupciómentességét tűzték ki célul. Fehér József utalt arra, hogy a korrupciós ráta ma is csak négy ezrelék, ami azt jelenti, hogy ezer megkérdezett ügyfélből mindössze négyen mondják azt, hogy az ügyintézésért, az adott ügy jobb elbírálásáért pénzt kértek tőle. Ezzel összefüggésben azt hangoztatta, hogy az MKKSZ szakszervezetként nem csak a bérekért és a munkahelyekért harcol, hanem megtesz mindent a jobb közszolgáltatásokért is.”

Forrás:
Húsz százalékos tarifaemelés akarnak a közalkalmazottak, Index.hu/MTI, 2012. május 19.