egészségügy

Kártérítést kér a kórháza államosításáért Veresegyház

Szerző: 2012. május 20.No Comments

„Több mint félmilliárd forintos kártalanítást kér Veresegyház önkormányzata azért, mert tiltakozása ellenére május elsején állami kézbe került a korábban városi tulajdonú Misszió Egészségügyi Központ – közölte Garai Tamás, a Pest megyei település jegyzője csütörtökön az MTI-vel.

Az Országgyűlés április 23-án szavazta meg a települési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről és az átvételhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló előterjesztést.

A döntés értelmében az állam május 1-jével 70 egészségügyi intézményt vett át az azokhoz kapcsolódó vagyonnal az önkormányzatoktól. 54 kórháznak fenntartója és tulajdonosa is az állam lett, további 7 intézmény már január óta állami tulajdonban van, másik 9 kórház esetében pedig az átvett feladat ellátásához szükséges, bármilyen jogcímen használt önkormányzati ingó- és ingatlanvagyon került májustól az államhoz.

Garai Tamás elmondta, hogy noha minden lehetséges fórumon kifogást emeltek modern, nyereségesen működő egészségügyi intézményük átadása ellen, a nemrég életbe lépett törvény értelmében május elsejétől állami tulajdonúvá vált a „Misszió”.

A helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén úgy határozott, hogy 524 millió forintnyi kártalanítást kér az államtól; ez az összeg az intézmény értékének a felét teszi ki – közölte a jegyző. Tájékoztatása szerint a kórházat 10–12 éve önerőből, mindenféle állami támogatás nélkül építették, mi több, az alulfinanszírozás miatt a város – tagi hitellel – a működtetésbe is besegített.

Garai Tamás megjegyezte: noha a törvény szerint csak az öt éven belül épült egészségügyi intézmények esetében jár az érintett önkormányzatoknak kártalanítás, Veresegyház a Misszió Egészségügyi Központ létrehozásának és működtetésének körülményeire tekintettel egyedi elbírálásra számít. Nem akarnak nyerészkedni, ezért csupán annyi pénzt kérnek, amennyibe az önkormányzatnak ténylegesen került a kórház, ez körülbelül a mai érték fele – tette hozzá a jegyző.

Kérésüket Harrach Péternek, a KDNP frakcióvezetőjének, a térség országgyűlési képviselőjének, Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárnak és Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének is megküldték, de válasz még nem érkezett – közölte Garai Tamás.

Pásztor Béla, Veresegyház független polgármestere korábban azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a város szeretné tovább működtetni saját tulajdonát, az átadandó egészségügyi intézmények listájára „második körben” felkerült Misszió Egészségügyi Központot. Az intézményben országos hírű, 30 ágyas rehabilitációs osztály és egynapos nappali kórház is működik, egyik fő specifikuma az irányított betegellátás.”

Forrás:
Kártérítést kér a kórháza államosításáért Veresegyház, HVG.hu/MTI, 2012. május 17.