Skip to main content
jogközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Új jogszabály a közszféra kezelésében lévő közadatok újrahasznosítására

Szerző: 2012. május 21.No Comments

„Az Országgyűlés hétfőn új jogszabályt fogadott el a közszféra kezelésében lévő közadatok újrahasznosítására.

A képviselők 252 igen szavazattal, 43 nem ellenében és 36 tartózkodás mellett fogadták el Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter javaslatát. Az új törvény újrahasznosítás alatt a közadatok olyan kereskedelmi, vagy nem kereskedelmi célra történő felhasználását érti, ami kívül esik azon az eredeti célkitűzésen, amelyre a közadatot előállították.

A jogszabály nem befolyásolja a közérdekű adatok megismerésének korábbi módját, az újrahasznosítás céljából rendelkezésre bocsátható adatok körét, illetve az azért kérhető díjakat a miniszterek, a helyi önkormányzatok képviselő testületei és az önálló szabályozó szervek: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) állapíthatják meg.

Nem hasznosítható újra ugyanakkor az olyan adat, amely rendelkezésre bocsátása kívül esik az érintett közfeladatot ellátó szerv közfeladatain; vagy közadatot tartalmazó, szerzői jogi oltalom alá esik, vagy amelyhez a hozzáférés kizárt vagy korlátozott; vagy amelyek a közszolgálati műsorszolgáltatási kötelezettségek teljesítéséhez szükségesek; vagy oktatási és kutató intézmények, iskolák, felsőoktatási intézmények, levéltárak, könyvtárak és kutatóintézetek, valamint kutatási eredmények továbbítására létrehozott szervezetek kezelésében állnak; illetve a közgyűjtemények, közművelődési és előadó-művészeti intézmények kezelésében vannak.

Az új szabályok értelmében a közfeladatot ellátó szerv díjat állapíthat meg a kezelésében álló közadatok újrahasznosításra bocsátásáért. A közfeladatot ellátó szervnek cserében az igénylő által igényelt formátumban, módon és nyelven kell átadnia a közadatokat.”

Forrás:
Elfogadták Németh Lászlóné egy javaslatát, HVG.hu/MTI, 2012. május 21.