Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

Francia-magyar területi közigazgatási konferencia Budapesten

Szerző: 2012. május 21.No Comments

„A fővárosi és megyei kormányhivatalok működéséhez kapcsolódó szervezetfejlesztési projekt keretében 2012. május 17-18-án a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), a Francia Köztársaság Belügyminisztériumával és a Francia – Magyar Kezdeményezések Egyesületével együttműködve konferenciát szervezett.

Az erős állam az egész nemzeti közösség érdekeit szolgálja
Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára emlékeztetett, két éve nyújtotta be a kormány a Nemzeti Együttműködés Programot. A dokumentumban az állammal és a közigazgatással kapcsolatban számos elképzelést rögzítettek. A korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy az emberek kiábrándultak az államból, mert az látták hogy a közérdek és magánérdek küzdelmében mindig a magánérdek nyert, a magánérdekek küzdelmében elveszett a közérdek – húzta alá Rétvári Bence. Részérdekek és magánérdekek áldozatává vált a közigazgatás Magyarországon, márpedig ez megengedhetetlen. Megengedhetetlen azért, mert az államnak 10 millió ember érdekét kell képviselnie. Nincs az a cég, tanácsadó, érdekcsoport, szakszervezet, nincs semmilyen más entitás a társadalomban, amelyik az egész közösség érdekét szolgálnák, csak az állam. Ha az állam meggyengül, annak mind a 10 millió ember kárvallottja lesz. Az erős állam az egész nemzeti közösség érdekeit szolgálja. Az egyén és a közösség kiegészítik egymást, nem kell szemben állniuk, küzdeniük egymással, hanem együtt kell működniük. Ezért választottuk a kormányprogram címadó nevéül is az együttműködést – mondta.

A jó államnak és a jó közigazgatásnak az a feladata, hogy megtalálja és megerősítse azokat a pontokat, amelyekben az egyéni ambíció és egyéni törekvés a közösség számára is hasznossá válik. Nem jó az az állam, amely arra törekszik, hogy megnyirbálja az egyéni kezdeményezéseket, de természetesen nem jó az sem, amely értékalapok nélkül ugyanolyan esélyt, támogatást nyújt az állampolgárok akár önző, akár közösségi tevékenységéhez. A jó közigazgatásnak az a feladata, hogy megtalálja az állampolgárok természetes törekvései közül azokat a pontokat, amelyből mind a tíz millióan profitálunk – jelentette ki.

Történelmi lépés a közigazgatás átalakítása
Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár aláhúzta, hogy nagyon jó kapcsolat alakult ki a francia és a magyar közigazgatási szakma között. Emlékeztetett, hogy Magyarország területi közigazgatásának átalakítása keretében hozták létre a fővárosi és megyei kormányhivatalokat, a kormányablakokat, valamint folyamatban van a járásokról szóló törvény elkészítése is. Fejlesztik a már 29 helyen működő kormányablakok hálózatát, ennek köszönhetően az állampolgárok egy jobb, általános szolgáltatást vehetnek igénybe. Országosan 253 szerv olvadt be a kormányhivatalokba, ez történelmi lépés – húzta alá.

Nagyon sok ellenvéleményt halottunk, másfél év távlatából azonban látható, hogy a működés zavartalan volt, bevált a kettős irányítás rendszere. 23000 kormánytisztviselő került be a rendszerbe, az ő mindennapi munkájukért felelnek a kormánymegbízottak és a főigazgatók – mondta. A fő cél – azon túl, hogy az állam számára egy átlátható, működő szervezeti rendszert alakítsunk ki – az ügyfelek minél magasabb szintű ügyfélbarát kiszolgálása. Ehhez 2013 végéig fogunk eljutni, addigra kiépítik a kormányablakok országos rendszerét mintegy 300 helyszínen, ezzel közel kerülünk az állampolgárokhoz és sokkal kevesebbet kell majd utazniuk, ha hivatali ügyüket szeretnék elintézni. A járás lesz az a szervezeti egység a kormányhivatal kirendeltségeként, amelyen belül a kormányablakok működni fognak, valamint átveszik a polgármesteri hivatalok feladatainak jelenetős, államigazgatással kapcsolatos részét.

Június közepén jelenik meg a Magyary-program 2012-es verziója
Gál András Levente kormánybiztos elmondta, a programban fognak válaszolni az elmúlt egy év tapasztalataira. Aláhúzta, hatalmas munkát végzett a közigazgatási tárca a kormányhivatalok- és ablakok kialakításával, elhárultak a legfőbb akadályok az elől is, hogy vasúti pályaudvarokon legyenek kormányablakok.

Komoly elmaradás van viszont abban – jegyezte meg -, hogy a várakozásokhoz képest az eljárásokat nem tudták olyan mértékben felgyorsítani, ahogyan azt remélték. Kihívást jelent az államigazgatás számára az új típusú feladatok megjelenése is, Gál András Levente példaként említette az intézményfenntartást. Elmondta, a kormányváltás idején 650 kormányzati szervezet volt, ma 320 van. 15 százalékkal kevesebb munkatárs dolgozik jelenleg az államigazgatásban, a létszám ténylegesen hatékonyabb lett.

Michel Pinauldt francia prefektus hazája közigazgatásának történetét és rendszerét ismertette előadásában. Aláhúzta, Magyarország és Franciaország között sok hasonlóság létezik, mindkét országban szeretnék megújítani a közigazgatást, és mind a két ország mélyen elkötelezett a demokrácia mellett.”

Forrás:
Francia-magyar területi közigazgatási konferencia Budapesten, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2012. május 17.