Skip to main content
közigazgatás: magyar

Az okmányirodák a járási hivatalokhoz kerülnek

Szerző: 2012. június 1.No Comments

„Az okmányirodák 2013. január 1-jével átkerülnek a járási hivatalokhoz – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára pénteken Hajdúszoboszlón.
Szabó Erika a VIII. okmányirodai szakmai napokon tartott előadásában kiemelte: a járási rendszer kialakításának elsődleges célja, hogy „az állam a saját feladatait saját szervezetrendszerében végezhesse el”.

Az okmányirodák dolgozóinak egyéves képzésen kell részt venniük, hogy a később – 2013. december végére – felálló kormányablakban dolgozhassanak – fűzte hozzá az államtitkár, megjegyezve: a középfokú végzettségűek kompetenciamérésen vesznek majd részt, és vállalniuk kell, hogy öt éven belül felsőfokú végzettséget szereznek.

Szabó Erika azt mondta: a kormányváltáskor bürokratikus, átláthatatlan, széttagolt szervezetet örököltek, összesen 33 szakigazgatási szerv működött regionális vagy megyei szinten. Eddig 14 ilyen szervezetet már integráltak a kormányablakok rendszerébe. A korábbi közigazgatási hivatalokban 2010 decemberéig 1500-an dolgoztak, a 14 szakigazgatási szerv integrálásával 23 ezerre nőtt a kormánytisztviselők száma – tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra, hogy minden járási hivatalban működik majd kormányablak. Közlése szerint az ott dolgozók lesznek „az állam arcai”, rajtuk múlik majd, hogy az ügyfél milyen képet kap „a jó államról”.”

Forrás:
Szabó Erika: az okmányirodák a járási hivatalokhoz kerülnek, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2012. június 1.