Skip to main content
informatikaművelődés

Számítógéplegendák a Közlekedési Múzeumban

Szerző: 2012. június 3.No Comments

„Korszakos jelentőségű számítógépeket tekinthetnek meg az érdeklődők a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytárában június 9-én Budapesten.

A múzeum számítástechnikai gyűjteménye az első magyar számítógépektől a legsikeresebb PC-kig az informatika minden generációjából és kategóriájából bemutat ritkaságokat, melyeket a látogatók szakmai tárlatvezetéseken tekinthetnek meg. Képes Gábor főmuzeológus vezetésével az informatika fél évszázados fejlődéséről, az idén 50 éves elektroncsöves számítógépről, az Ural2-ről hallhat a közönség. Steve Jobs alkotásai, az Apple Lisa és a Next, valamint a személyi számítógép története kerül a középpontba 12 órától szintén Képes Gábor főmuzeológus szakmai tárlatvezetésével. Az érdeklődők az első magyar műállat, a szegedi Katicabogár működő modelljét meg is simogathatják, és ezen a napon a Tanulmánytár minden látogatható raktárát megtekinthetik – közölte az intézmény.

A kiállított tárgyakhoz és az informatika legendás egyéniségeihez kapcsolódóan neves szakértők tartanak előadást: 14 órától Kupecz Sándor és Vincze István a 2011-ben elhunyt magnótechnikai főkonstruktőrt – a világ első kazettás floppyját, a BRG MCD-1-et tervező – Jánosi Marcellt mutatják be a hallgatóságnak. Nagy Károly Az idén harmincéves Commodore 64 és vetélytársa, a szintén 30 éves ZX Spectrum címmel tart előadást Jack Tramielre emlékezve, Kovács Győző a számítógépek „gondolkodásáról” és Alan Turing munkásságáról beszél az érdeklődőknek a múzeumi szombaton.”

Forrás:
Számítógéplegendák a Közlekedési Múzeumban, SG.hu/MTI, 2012. június 2.