közigazgatás: magyar

A csúcsminisztériumok létrehozása beváltotta a hozzá fűzött reményeket

Szerző: 2012. június 11.No Comments

„…A csúcsminisztériumok létrehozása beváltotta a hozzá fűzött reményeket
A miniszterelnök-helyettes beszélt a kormányzati szerkezet átalakításáról, amelyet sikeresnek tart, a csúcsminisztériumok létrehozása szerinte beváltotta a hozzájuk fűzött reményeket. „A minisztériumi szerkezet egy eszköz, amellyel a kormányzati politikát végre kell hajtani, vagy végre lehet hajtani, és minél inkább alkalmazkodik a kormányzati politika prioritásaihoz, célkitűzéseihez, annál jobb eszköz” – mondta a politikus.

Navracsics Tibor hozzátette, 2010-ben az új kormányzati szerkezet tervezésekor az egyik cél az volt, hogy lehetőleg minél kevesebb tárca legyen, a másik, hogy az ágazati lobbik ne szabdalják szét a kormányzati politikát, mint ahogy az korábban nagyon sokszor megtörtént. A politikus szerint azonban az ágazati lobbik ettől még megmaradnak, a cél nem a megszüntetésük, hanem a „becsatornázásuk”.

A kormányzati szerkezet kialakításakor a harmadik fontos prioritás pedig az volt, hogy jól kitapintható irányok, hangsúlyok legyenek a kormányzati politikában, így a kormányzati szerkezet is illeszkedik a gazdaságpolitika elsődlegességéhez, illetve az államreform kiemelt jelentőségéhez. Utóbbi területek önálló minisztériumokat kaptak, illetve olyan integrációs gócpontokká váltak, amelyek köré az egyes területeket föl lehetett fűzni – tette hozzá Navracsics Tibor.

A közelmúltban végrehajtott változtatásokról a kormányfő-helyettes azt mondta, azok nyomán a Miniszterelnökség a képviselők és a miniszterelnök, illetve a kormányzat politikai döntéshozatali központja közötti koordinációban lesz erősebb. A Miniszterelnökség hatáskörei csak minimális mértékben változnak, például azzal, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) átkerül hozzá irányítására. Politikai értelemben azonban erősebbé válik a Miniszterelnökség, Orbán Viktor kormányfő részéről megfogalmazódott az az igény, hogy a választások közeledtével a hivatal politikai célmeghatározó szerepe erősebbé váljon – tette hozzá Navracsics Tibor…”

Forrás:
A csúcsminisztériumok létrehozása beváltotta a hozzá fűzött reményeket, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2012. június 6.