Skip to main content
gazdaságtörvények, határozatok

Itt a rendelet: júliustól csak négy óra lesz a belföldi utalás ideje

Szerző: 2012. június 12.No Comments

„Július 1-jétől egy munkanappal rövidebb lesz a belföldi forint átutalás teljesítési ideje, és már néhány órán belül megérkeznek a címzetthez az elektronikusan benyújtott banki átutalások.

A Magyar Közlönyben kedden jelent meg a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendelet módosításáról, amely a napközbeni átutalás szabályairól rendelkezik.

Most a két pénzforgalmi szolgáltató ügyfelei közötti átutalás csak a következő munkanapon érkezik meg a kedvezményezetthez, ha a banki benyújtási határidőn belül kezdeményezik az átutalást. Július 1-jét követően az elektronikus úton (interneten, elektronikus banki rendszeren vagy telefonon keresztül, de nem faxon) az aznapi teljesítésre meghirdetett végső benyújtási határidőn belül benyújtott belföldi forint átutalási megbízás még aznap teljesül.

A hazai pénzforgalom elmúlt 15 évének legjelentősebb fejlesztése 2010 júliusában indult azzal a céllal, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók 2012. július 1-től képesek legyenek az elektronikusan benyújtott átutalásokat a mostani egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül eljuttatni a címzettekhez.

A rendszer előnye, hogy elegendő az esedékesség napján utalni, és a napon belül megkapott pénzt ugyanazon a napon belül további fizetésekre is fel lehet majd használni.

Ezenkívül az ügyfelek egy átutaláshoz kapcsolódóan a mostaninál több adatot tudnak közölni és fogadni, ami főleg a vállalatoknak kedvező.”

Forrás:
Itt a rendelet: júliustól csak négy óra lesz a belföldi utalás ideje, HVG.hu/MTI, 2012. június 12.
A Magyar Nemzeti Bank elnökének 12/2012. (VI. 12.) MNB rendelete a pénzforgalom lebonyolításáról szóló 18/2009. (VIII. 6.) MNB rendelet módosításáról, Magyar Közlöny, 2012. évi 71. szám, 2012. június 12., 11773-11778. oldalak (pdf)