gazdaságközigazgatás: magyar

Megalakult a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség

Szerző: 2012. június 19.No Comments

„A hazai innováció fejlődésének, piaci lehetőségeinek elősegítésére a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal (SZTNH) megalapította a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft-t, a hazai innovációs intézményrendszer új piaci szerelőjét – jelentették be hétfőn, sajtótájékoztatón Budapesten.

Gál András Levente, a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: a közigazgatás megújulásának jó példája, hogy a SZTNH a hatósági feladat ellátása mellett megtalálta azt a szervezeti formát, amely lehetővé teszi a piacnak szolgáltató ügynökségi tevékenység elvégzését.

Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke kiemelte: az ügynökség a hivatal nemzetközi elismertségére építve, és a kiválóságot szem előtt tartva képes szolgáltatni a szellemi tulajdon minden ágában.

Botos Viktor, a HIPAVILON Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az innováció menedzsment eszközével a tudástőke üzleti alkalmazását, piaci hasznosítását segítik elő többnyire a kis- és középvállalkozásoknak, az egyetemi és akadémiai kutatószférának.

Az innováció menedzsment szolgáltatás három pilléren: az SZTNH hatósági funkciót kiegészítő tevékenység ellátásán, a nemzetközi kooperáción, a kutatás-fejlesztés és tudástőke szellemi tulajdonú menedzselésén alapul – tette hozzá. Az ötlet születésétől a piacra jutásig több szakaszban is igénybe lehet venni az ügynökség szolgáltatását.

A szolgáltatások közül Botos Viktor kiemelte, hogy ügyfeleiknek képzést tartanak, a piacra lépés előtti beárazást vállalják, az oltalom szerzésében segítik, tanácsadó szolgáltatást nyújtanak.

A szolgáltatás árára vonatkozó kérdésre válaszolva Botos Viktor elmondta: az ár kialakítása folyamatban van, amely harmonizál majd az SZTNH díjaival, és tükrözi a társaság nonprofit jellegét.

Gál András Levente megjegyezte: a magyar közigazgatásban vannak hasonló szervezetek, például a Magyar Közlöny Kiadó, amely nonprofit módon szolgáltat, és nem torzítja a piacot.

Kérdésre válaszolva Bendzsel Miklós elmondta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség mintegy 200 millió forint kerettel a jövő hónapban meghirdeti az innovációs alapból a nemzetközi és hazai szabadalmak bejelentésének támogatását, és ezt a konstrukciót jövőben is szeretnék fenntartani.”

Forrás:
Megalakult a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2012. június 18.