közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Szándéknyilatkozat a közigazgatás modernizálásáról

Szerző: 2012. június 19.No Comments

„A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Portugál Köztársaság Miniszterelnöksége a közigazgatás modernizálása érdekében együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá ma a KIM-ben.

Dr. Gál András Levente, a Jó Állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos és Feliciano José Barreiras Duarte, a Portugál Kormány miniszterelnökének közvetlen irányítása alá tartozó, parlamenti ügyekért felelős miniszter államtitkára által aláírt dokumentummal erősödik a két ország együttműködése a közigazgatás modernizációja területén.

A szándéknyilatkozat számos együttműködési területet határoz meg, többek között egy olyan kommunikációs stratégia kialakítását, ami elősegíti a deregulációból és modernizálásból származó tapasztalatcserét elsősorban az országhatáron átnyúló tevékenységek, a jogi eljárásrendek és szabályozási reformok területén.

A dokumentumban kiemelik továbbá a koordináció elősegítésének fontosságát is annak érdekében, hogy az informatikai és kommunikációs technológiák korszerű eszközeire és módszereire támaszkodva bővüljenek a vállalkozói közösségek üzleti kapcsolatai, továbbá hangsúlyozzák annak fontosságát is, hogy az állampolgárok mindkét országban éljenek az érvényben lévő jogi eszközökkel.

A szándéknyilatkozatban elhatározott feladatok végrehajtására a KIM, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi hivatalát, míg a Portugál Miniszterelnökség, a Közigazgatás Modernizációját Felügyelő Hivatalt jelölte ki.

A megállapodás szorosan kapcsolódik a kormány közigazgatás-fejlesztését célzó Magyary Programjához, melynek fontos része hazánk versenyképességének növelése és a lakosság közigazgatásba vetett bizalmának visszaállítása. A Magyary Program új jövőképet ad a közigazgatásnak. Ennek egyik fő eleme, hogy az ügyfelek és a közigazgatási szervek számára egyaránt egyszerűen intézhető eljárásokat kell kialakítani. Cél, hogy az állampolgárok számára érzékelhető módon váljon egyszerűbbé az ügyintézés.”

Forrás:
Szándéknyilatkozat a közigazgatás modernizálásáról, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2011. június 19.