Skip to main content
gazdaság

Egyre több hazai informatikai cég dől be

Szerző: 2012. június 25.No Comments

„Az elektronika és a számítástechnika néhány éve még a kevésbé kockázatos ágazatok közé tartozott Magyarországon, fizetésképtelenségi mutatójuk azonban mára jelentősen romlott a Coface Hungary legfrissebb elemzése szerint. Az IVSZ szerint továbbra is optimisták az informatikai vállalkozások.

Az elektronikával és a számítástechnikával foglalkozó cégek körében több mint hatvanöt százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma az első negyedévben 2011 azonos időszakához képest, miközben országos átlagban 25 százalékkal emelkedett. A mutatók jelzik, hogy az elmúlt évek hazai gazdaságot sújtó csapásait nehezen viselte a szektor, igaz, az eljárások száma alacsony, az összes regisztráltnak alig négy százalékát teszik ki – derül ki hitelminősítéssel foglalkozó Coface közleményéből.

Már nem éri meg számlázni ■ Az esetek 70 százaléka végelszámolás, ezen belül is a kényszer-végelszámolások a legjellemzőbbek. Az ügyek másik nagy hányadát a felszámolások teszik ki, a vizsgált időszakokban csődeljárást nem kezdeményeztek. A legnagyobb ütemben a végelszámolások nőttek, ezen belül pedig kiugróan emelkedett – közel megtriplázódott – az elrendelt egyszerűsített végelszámolások száma. Az eljárások alá vontak jellemzően 300 millió forint forgalom alatti, kisebb vállalkozások voltak.

Mivel ezen társaságok bevételének nagy részét a tulajdonosok főállásuk mellett végzett tevékenységéről kiállított számlák alkották, a vállalkozásokat sújtó teher növekedésével ezen cégek fenntartása már nem rentábilis. Az elemzés szerint feltételezhetően ezen okokból döntöttek úgy a kisebb cégek, hogy egyszerűsített végelszámolás keretében zárják be a vállalkozásukat. Kérdés, hogy a megszűnő vállalkozások bevételei a társasággal együtt eltűnnek, vagy a feketepiacra kerülve adózatlan és ellenőrizetlen formában jelennek meg.

Növekvő kockázat ■ Az ágazat szereplőit komolyan érinthette néhány nagyobb multi (egyebek között az Elcoteq, a Nokia) magyarországi gyáregységeinek bezárása, illetve kapacitásainak jelentős csökkentése is. A kormányzati intézkedések – az áfa vagy a járulékok emelése – szintén jelentős problémákat okoztak. Emiatt a piaci szereplőknek fel kell készülniük a növekvő kockázatok kezelésére az elektronikai cégek esetében is – véli Kárpáti Gábor, a Coface Hungary ügyvezetője.

A hitelbiztosító által vizsgált hazai cégek közül minden második magyar cég számít kimondottan vagy közepes mértékben kockázatos üzleti partnernek; de az elektronikai és számítástechnikai tevékenységet végzők helyzete még az első negyedéves magas fizetésképtelenségi adatok ellenére is jobb, mint az országos átlag.

A kockázati szinteket is kibontva – a Coface egy 10-es skálán osztályozza a cégeket, ahol az 1-es a legrosszabb, a 10-es a legjobb besorolást jelenti – az látszik, hogy az 1 és 5 közé eső besorolásokban az ágazatot képviselők kisebb arányban kaptak üzleti szempontból kockázatosabb minősítést a hitelbiztosítótól. Ezen belül az 1 és 3 értékek közötti, tehát a legrosszabb kockázati kategóriába sorolt elektronikai és számítástechnikai tevékenységet végzők aránya is alacsonyabb az országos átlagnál.

Üzleti kilátások 2012-re ■ A napokban tette közzé a hazai informatikai vállalatok üzleti kilátásairól szóló felmérését az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége is, amelynek segítségével főleg a kis- és középvállalatok helyzetéről kaptak átfogó képet. A válaszadó kkv-k jelentős része a forgalmának növekedését várja idén, sőt a válaszadók több mint fele az eredményeinek javulását prognosztizálja a 2012-es évre. Az egész szektorban pozitív tendencia lehet, hogy a vállalkozások döntő többsége nem tervez leépítést, illetve a cégek harmada inkább bővíteni szeretne az idei évben.

A válaszok alapján a kkv-k körülbelül 44 százaléka vár magasabb forgalmat a tavalyinál, körülbelül egyharmaduk hasonlót mint idén, így itt a helyzet a felmérés szerint kedvezőnek mondható. A mikrovállalkozások egyenlő arányban várnak javulást, stagnálást illetve romlást. Az idei eredményt illetően a kkv-k több mint fele számít javulásra és csak kevesebb mint 18 százalékuk számít romlásra. Viszont a mikrovállalkozások között jóval több a romlásra, mint javulásra számítók aránya (38,1, illetve 28,6 százalék). Létszám tekintetében mindkét válaszadó kategóriában egységesebben pozitív a kép: a cégeknek csak 10-15 százaléka tervez leépítést a többség szinten tartást, míg 28-32 százaléka bővítést.”

Forrás:
Egyre több hazai informatikai cég dől be, Bitport.hu, 2012. június 22.