Skip to main content
energiagazdaság

Közösen szerel be okosmérőket négy budapesti közműcég

Szerző: 2012. június 27.No Comments

„Közös mintaprojektet indított négy budapesti közműcég, ennek keretében szeptembertől 2500 fogyasztónál szerelnek be okos áram-, gáz- és vízmérőket, illetve bekapcsolnak a rendszerbe távhőmérőket is.

Az okosmérés előnye, hogy a fogyasztók a folyamatosan rögzített adatokat nyomon követhetik. Saját fogyasztási szokásaik pontos ismeretében tudatosabb energiafelhasználással költségeket takaríthatnak meg – mondta Hans-Günter Hogg, az Elmű Nyrt. igazgatóságának tagja a kísérleti projekt bevezetéséről tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Az okosmérés ugyanakkor a szolgáltatók számára is előnyös, egyebek mellett jobban követhetik a hálózati veszteségeket – tette hozzá.

A közös mintaprojektben az Elmű Hálózati Kft., a Főgáz Földgázelosztási Kft., a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Főtáv Zrt. vesz részt.

A 2500 családot, illetve kisvállalkozást statisztikai alapon választják ki, de a részvétel nem kötelező. A tervek szerint 2400 helyen két mérőt, 100 helyen pedig hármat is kicserélnek a négyből.

A mérők beszerelése, illetve a rendszer működtetése a fogyasztóknak nem kerül majd pénzbe, a költségeket a cégek viselik.

Az éles üzem jövő januárban indul, a tapasztalatokat pedig egy év elteltével összegzik.

A közös mintaprojekten túl az Elmű 5500 fogyasztónál okos- árammérőre cseréli a jelenlegi órákat.

A projekt kapcsolódik ahhoz a programhoz, amelyet a hat magyarországi villamosenergia-elosztó indított, és amelynek keretében az ország 550 településén húszezer háztartásban és kisvállalkozásnál szerelnek fel okos-árammérőket.”

Forrás:
Kezdődik a nagy áram-, gáz- és vízmérőcsere, Napi Gazdaság, 2012. június 27.