Skip to main content
közigazgatás: magyar

Adminisztrációs tehercsökkentés a Vidékfejlesztési Minisztériumban

Szerző: 2012. június 30.No Comments

„A Vidékfejlesztési Minisztérium megkezdte a kormány közigazgatási tervének végrehajtását és csökkenti a lakosságot érintő adminisztratív terheket. A 2012-ben indított folyamat célja az adminisztráció egyszerűsítése, az ügyintézési idő lerövidítése.

A magyar kormány a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program keretén belül közérdekű programot indított a lakosságra nehezedő adminisztratív terhek csökkentése érdekében. A pályázati úton igényelhető támogatási keretet minisztériumok vehetik igénybe, amennyiben megfelelő ütemtervet készítenek a Programban meghatározott eredmények eléréséhez. A pályázati felhívás kimondja, hogy a közigazgatási ügyintézésnél a lakossági ügyfelekre háruló adminisztratív terhek mértékének negyedével, azaz 25%-kal csökkennie kell.

A Vidékfejlesztési Minisztérium az elsők között nyújtotta be pályázatát az adminisztrációs eljárások egyszerűsítésére. Az átfogó intézkedéstervezet megvalósításához bevontuk a VM háttérintézményeit, a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségeket, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt, az Agrárkutató Intézetet, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, a Nemzeti Környezetvédelmi Intézetet, valamint egyéb szervezetek is, mint a Nemzetgazdasági Minisztériumot, az Országos Vízügyi Főigazgatóságot, a Kormányhivatalok Földhivatalait.

A pályázat elnyerése után a VM azonnal megkezdte az eljárási folyamatok áttekintését, a szükséges jogszabályi felülvizsgálatokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyes eljárások dokumentációs és információs igényei csökkennek, némelyik területen az adminisztrációs papírmunkát elektronikus folyamatok váltják fel. Az ügyintézési idő csökkentése érdekében fejlesztjük az ügyfél és a hivatalok közötti kommunikáció is.

A változások elősegítése érdekében már ez évben megkezdődik a hivatalokban dolgozók oktatása, képzése, felkészítése a megváltozott jogszabályi környezet alkalmazására és bár a folyamat igen összetett, a Minisztérium bízik abban, hogy 2013 első negyedévében már érezhetővé válik az adminisztrációs rendszer felgyorsulása.

Az intézkedésektől várhatóan egyszerűsödnek az agráriumot és a környezetvédelmet érintő kérelemre induló eljárások, az ügyintézési idő lerövidül és az adminisztráció egyszerűbbé, átláthatóbbá válik.”

Forrás:
Adminisztrációs tehercsökkentés a Vidékfejlesztési Minisztériumban, Vidékfejlesztési Minisztérium, 2012. június 29.