Skip to main content
közigazgatás: magyarművelődés

Klebelsbergről nevezik el az iskolafenntartó központot

Szerző: 2012. július 2.No Comments

„Az iskolarendszer igazságosabbá válását várja a kormány a köznevelési fenntartói feladatok állami kézbe kerülésétől – mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón. Közölte: az állami fenntartást a nyáron létrejövő intézményfenntartó központ koordinálja majd.

A kereszténydemokrata politikus felidézte, hogy a köznevelési feladatellátás – az óvodák kivételével – 2013. január 1-jétől kerül állami kézbe. Ezt követően az államhoz tartozik a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát segítők munkáltatói joga, a foglalkoztatásukkal kapcsolatos bérfinanszírozás, valamint a taneszköz-ellátás támogatása.Az átalakítás csaknem háromezer intézményt, 1,2 millió diákot és 120 ezer pedagógust érint.

Hoffmann Rózsa közölte: az állami fenntartást a nyáron létrejövő intézményfenntartó központ koordinálja majd, amely a tervek szerint Klebelsberg Kuno egykori kultuszminiszter nevét viseli majd. A központnak a kétszáz járásban tankerületei lesznek.

Elmondta: a központ létrehozása több száz millió forintos költséggel jár, de ez megtérül a későbbiekben, és ezt követően további többletforrásokra már nem lesz szükség. Hozzátette: az önkormányzatoknál jelenleg mintegy kétezren, a megyei központoknál pedig közel ezren foglalkoznak oktatásirányítási kérdésekkel, ők átkerülnek a járási hivatalokhoz.”

Forrás:
Klebelsbergről nevezik el az iskolafenntartó központot, Index.hu/MTI, 2012. június 28.