Skip to main content
közigazgatás: magyarművelődés

Új, központi hivatal koordinálja a jövőben az állami köznevelési intézmények fenntartását

Szerző: 2012. július 2.No Comments

„Új, központi hivatal koordinálja a jövőben az állami köznevelési intézmények fenntartását – jelentette be csütörtökön a kormányszóvivő. A kormányzat az iskolarendszer kiegyensúlyozottabbá válását várja az átstrukturálástól.

A közoktatás gyökeres újraszervezése nemzetstratégiai érdek – fogalmazott Giró-Szász András, majd leszögezte, a jövőben nem fenntartható az az oktatási rendszer, amely a beiskolázáskor jelen lévő, egyes gyermekek között fennálló fejlődésbeli lemaradást az iskola befejezéséig nem tudja felszámolni.

Bejelentette, hogy a megfelelő egyensúly megtartásáért felel majd az az újonnan felállítandó hivatal, mely várhatón a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ nevet kapja.

Hoffmann Rózsa hangsúlyozta, a közoktatási intézmények állami fenntartásba kerülése megteremti az egyensúlyt a helyi beleszólás és a központi irányítás között. Ennek alapját a Nemzeti Köznevelési Törvény elfogadásával már lefektették – fűzte hozzá. Az állam a fenntartásról fog gondoskodni – ami lényegében a szakmai irányítást jelenti –, e feladat koordinálásának biztosításáért hozzák létre a központi intézményt. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, 2013 szeptemberétől megindul a pedagógus életpálya-modell is, vagyis több olyan változás lép életbe, amely érezhetően pozitívan befolyásolja az oktatásügyet.

Az államtitkár elmondta, az iskolák működtetését az önkormányzatok fogják biztosítani, ám amennyiben a 3 ezer lélekszám feletti települések ezt nem tudják vállalni, úgy átadhatják a feladatot az államnak. A 3 ezer alatti kistelepülések szintén vállalhatják a működtetést, az ugyanakkor nem kötelező jellegű. Hoffmann Rózsa kiemelte, szeretnék, ha a strukturális átalakításokból az érintettek – diákok, pedagógusok – minél kevesebbet éreznének, illetve fontosnak tartotta, hogy az iskolák az állami fenntartás mellett is a helyi közösségeké maradnak.

Újságírói kérdésre válaszolva az államtitkár cáfolta az esetleges pedagógus-elbocsátásokról szóló híreket, mint mondta, a folyamatos gyermekszám-csökkenés miatt megmarad az egyensúly, hiszen a nyugdíjba vonuló tanárokkal természetesen szűkül a pedagógusok létszáma is.

Az átalakítások anyagi oldalát firtató kérdésekre Hoffmann Rózsa világossá tette, nem új szervezetek létrehozásáról van szó, hanem átstrukturálásról. Hosszú távon – számításaik szerint – költséghatékonyabban működik majd az oktatás-irányítás rendszere – mutatott rá.”

Forrás:
Új, központi hivatal koordinálja a jövőben az állami köznevelési intézmények fenntartását, Emberi Erőforrások Minisztériuma, 2012. június 28.