Skip to main content
közigazgatás: magyar

Változások a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezetében

Szerző: 2012. július 5.július 9th, 2012No Comments

Nemzeti Fejvesztési Minisztérium – ironizált egyik névtelenséget kérő forrásunk arról, hogy micsoda vérengzés zajlik a tárcánál, mióta csere történt a miniszteri poszton. A történet legújabb fejezete, hogy a múlt héten jelentették be a tárca hivatali szervezetét irányító Vízkelety Mariann közigazgatási államtitkár távozását, akit „Orbán Viktor sem tudott a posztján tartani”.

Némethné a hivatalba lépése óta – információink szerint – nem tartott vezetői értekezletet, igaz, egyre nehezebb a dolga: a kormányváltást követően létrejövő vezetői struktúra mára már csak torzóként él, és a változásokhoz igazodó szervezeti és működési szabályzat még csak most van születőben. A hvg.hu többféle bontásban kikérte a tárcától a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fluktuációs adatait. Az összesítés szerint a minisztérium a megalakulása óta „elfogyasztott” egy minisztert, három államtitkárt, hét helyettes államtitkárt. Négy státusz betöltetlen, egy pedig megszűnt. A kormányváltás óta megszűnt emellett 32 főosztályvezetői jogviszony, jelenleg két szakmai főosztályvezetői poszt is betöltetlen.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2010-ben igazi mamutnak született, a jogelőd Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumhoz képest jelentős többletfeladatokkal (pl. vagyonpolitika, fejlesztéspolitika). Mindez egyfelől indokolta is a létszámnövekedést, a személycserék másik részének hátterében pedig az állt, hogy a kormányváltás Magyarországon nem szokott megállni a politikai szinteken, hanem a főosztályvezetői szintnél alacsonyabb területeken is végig szokott menni. De ahelyett, hogy a helyzet idővel konszolidálódott volna, a tárcánál máig jelentős maradt a fluktuáció. Az NFM által megküldött adatok szerint 2011 második felében rekordmennyiségű ember távozott a minisztériumtól (116 fő), és idén is többen (83 fő), mint a minisztérium megalakulását követő fél évben. „Nem arra kell gondolni, hogy a fedésben maradt, régi szoci káderektől tisztítják meg az apparátust, hanem színtisztán fideszesektől válnak meg. A fülkeforradalom felfalja saját gyermekeit” – mondta egy forrásunk.

…Úgy tudjuk, a tárca és Naszvadi György költségvetésért felelős államtitkár között jelentős konfliktust okozott, hogy Naszvadi tavalyhoz képest jelentősen megvágta (összességében megnegyedelte) az egyedi kormánydöntéseken alapuló közlekedési beruházások, valamint a közúti- és gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésének költségvetési sorait. Az állam ezen kívül jövőre sem támogatja adóbevételekkel a költségvetés a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) keretén belül működő útpénztárat, melyből az állam a közúthálózat fejlesztését és karbantartását finanszírozza.

Ez már tavaly is harmincmilliárdos megszorítást jelentett a KKK-nak, ami azt jelentette, hogy jóval kevesebb útfelújításra jutott pénz, hiszen a működést és a felújításokat száz százalékban a matricadíjakból kellett kigazdálkodnia. A jövő év annyival durvább, hogy arányosan még kisebb lesz a KKK költségvetése, mert jövő év júliusától elvben feláll az e-útdíjrendszer, és az ebből befolyó pénzek már nem hozzá érkeznének be. (Legalábbis a költségvetésen belül az e-útdíj-bevételek új sorba kerültek.)

Kormányközeli forrásból úgy tudjuk, hogy az államtitkárt már tavaly is zavarta, hogy az utas cégekre (NIF, ÁAK, Magyar Közút), melyek a nagy részben uniós pénzből zajló nagy infrastruktúra-fejlesztési projekteket bonyolítják, nem vonatkoznak a központi közigazgatásra érvényes, több éve tartó szigorú megszorítások. Méretüket, működésüket tekintve nem igazán igazodtak ahhoz a tényhez, hogy a nagy autópálya-építések korszaka lezárult. A KKK büdzséjét érintő döntéssel Naszvadi közvetve azokat a vállalkozói érdekeket is sérthette, melyek állami nagyberuházásokhoz (útépítések) kötődnek.”

Forrás:
Kipaterolták Orbán embereit az NFM-ből, hvg.hu, 2012. 07. 04