Skip to main content
jogközigazgatás: magyar

NAIH: Nem találtak kivetnivalót a gazdasági konzultációban

Szerző: 2012. július 5.No Comments

„A NAIH álláspontja szerint a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény lehetővé teszi a polgárok megkeresését kapcsolatfelvétel céljából. A hatóság ezért nem indít vizsgálatot az ügyben. A címlistát a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) törvényes jogalappal válogatta le a központi nyilvántartásból, a felhasznált személyes adatokat harmadik félnek nem szolgáltatta ki.

A közvetlen kapcsolatfelvétel lényege éppen az, hogy az állampolgárok önkéntesen, anonim módon dönthetnek arról, hogy visszaküldik-e a válaszaikat, és ezzel létrejön a kérelmező szándéka szerinti „kapcsolatfelvétel”, vagy sem – olvasható a NAIH közleményében.

Az Nytv. új, a személyes adatok továbbításával is együtt járó rendelkezéseit a KEK KH nem alkalmazhatta a gazdasági konzultáció 2012 során, mivel a küldemények postázásának megkezdésekor még nem lépett hatályba. A jövőbeni hasonló megkeresések során azonban már figyelembe kell venni azt, ha az állampolgárok adatszolgáltatást korlátozó nyilatkozatot tettek – zárul a hatóság közleménye.”

Forrás:
Nem találtak kivetnivalót a gazdasági konzultációban,  Index.hu/MTI, 2012. 07. 04.