közigazgatás: magyartörvények, határozatok

Módosul az önkormányzati adósságrendezés végrehajtása

Szerző: 2012. július 17.No Comments

„Elkészült a részletes szabályok tervezete, amelyek alapján az adósságrendezési eljárás alatt álló önkormányzatok folytathatják – elsősorban uniós támogatású – beruházásaikat.

A kormány honlapján olvasható rendelettervezet a parlament által tavaly nyáron elfogadott törvénymódosításhoz kapcsolódik, amely szerint az adósságrendezés megindításának időpontjától annak lezárásáig, a miniszter egyedi döntése alapján beruházási kiadások is teljesíthetők, különös tekintettel az európai uniós támogatással megvalósuló beruházásokra. A reorganizációs tervben, a miniszter egyedi döntése alapján engedélyezett beruházások szerepelhetnek. A módosítás célja az, hogy az önkormányzatoknak ne kelljen visszafizetniük az elnyert támogatásokat.

A rendelet tervezete szerint az önkormányzatnak külön kell kérnie a minisztertől a beruházás folytatásának engedélyezését. A kérelemben be kell mutatni a pályázati támogatási szerződést, továbbá a megvalósulás pénzügyi ütemezését is. A pénzügyi gondnoknak pedig arról kell nyilatkoznia, hogy a projekt finanszírozása a válság költségvetésben biztosított. A tervezet szerint – amelyben a hatályba lépés valószínűsített időpontja augusztus elseje – engedélyezik azt is, hogy az önkormányzat beruházási támogatásra pályázzon, ilyenkor a pályázati dokumentációt kell beadni a miniszternek.”

„…Az előterjesztés célja a folyamatban lévő adósságrendezési eljárások zökkenőmentes lefolytatása, a pénzügyi gondnok szerepének és a helyi önkormányzatokért felelős miniszter hatáskörének erősítése, valamint a hitelezők igényeinek mielőbbi kielégítése. Emellett szükséges átvezetni a kormányrendeleten az időközben végrehajtott egészségügyi struktúraváltásból adódó és egyéb pontosító javaslatokat…”

Forrás:
Módosul az önkormányzati adósságrendezés végrehajtása; HVG.hu/MTI; 2012. július 17.
A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló 1996. évi XXV. törvény végrehajtásának egyes kérdéseiről szóló 95/1996. (VII. 4.) Korm. rendelet módosításáról szóló Korm. rendelet tervezete; Belügyminisztérium; 2012. július 16. (pdf)