gazdaságinformatikatávközlés

A kritikus tömeg közelében a mobillal fizetők száma

Szerző: 2012. július 19.No Comments

„…Egy háromdimenziós vonalkód és egy okostelefon, elfogadó terminál nélkül: ez jelenti a jövő mobilfizetési technológiáját. A jövő év végéig a QR-kóddal fizetni képes vásárlók száma elérheti a kritikus tömeg határát, ami a kétszázezer mobilnet-előfizetéssel is rendelkező okostelefon-tulajdonost jelenti.

Innentől már a hazai elfogadóhelyeknek is megéri a technológia bevezetése, annál is inkább, mert nem szükséges elfogadó-terminálok beüzemelése, így a fizetési rendszer meghonosítása lényegesen kisebb befektetést igényel. Informatikai beruházásra persze így is szükség van, de szerényebbre.

A QR-kódok kihelyezése és egy megfelelő – például a Magyarországon is működő Mastercard Mobile – mobilos fizetési rendszer kombinációja gyors és egyszerű fizetést tesz lehetővé, még a kisebb összegű vásárlások esetén is. Az elmúlt hónapok fejlesztései lehetővé tették, hogy ma már QR-kód és mobiltelefon segítségével fizethetünk taxiban, bevásárolhatunk utcai plakáton lévő termékek QR-kódját lefotózva, vagy civil szervezeteknek küldhetünk biztonságosan és egyszerűen adományt a MasterCard Mobile mobilfizetési alkalmazás legújabb verziójával.

A MasterCard Mobile alkalmazásban regisztrált bankkártya és annak QR-kódos fizetési funkciója teljesen biztonságos fizetést jelent. A felhasználónak csupán annyit kell tennie, hogy okostelefonjával beolvassa a termék kihelyezett QR-kódját, majd a telefon képernyőjén jóváhagyja a fizetendő összeget.

A QR-kód fotózása és felismerése ugyanakkor egy rendkívül egyszerű folyamat, bármilyen felületről működik, legyen az nyomtatott magazin, poszter, póló, egy TV vagy akár egy számítógép. A fizetésre használt kód tartalmazhatja egy termék minden adatát, és az alkalmazás azt is lehetővé teszi, hogy a vásárló az azonnali fizetésen túl a termék megrendeléséhez szükséges információkat, akár a szállítási vagy számlázási címet is megadja.

Ez a megoldás szinte minden fizetési környezetben elképzelhető a hipermarkettől a benzinkúton át a fogorvosig, de elterjedése olyan kereskedelmi környezetben valószínűsíthető, ahol nagy szerepe van a mobilitásnak, gyorsaságnak és az egyszerűségnek. Jelenleg a Magyar Telekom teszi lehetővé az ügyfelei számára, hogy QR-kód beolvasásával és a MasterCard Mobile használatával fizessék ki a számláikat.

A cég közlése szerint eddig több mint nyolcezer ilyen tranzakciót kezdeményeztek az ügyfeleik. Most a G’Roby házhozszállításra specializálódott webes szupermarketlánc, a Rádió Tele5 Taxi vezette be ezt a fizetési lehetőséget, s immár a Telenor ügyfelei is igénybe vehetik a MasterCard Mobile alkalmazást.

– Nagyon sok utas érdeklődik az alternatív fizetési módok iránt, így a QR-kódok kihelyezése is sokak érdeklődését felkeltette. A MasterCard Mobile használata lehetőséget biztosít a már bevezetett taxikártya gyors feltöltésére, vagy arra, hogy borravalót adjanak a sofőrnek – mondta Horváth Csaba, a Rádió Tele5 Taxi vezetője.”

Szerkesztői megjegyzés:
Azt a kijelentést, hogy „teljesen biztonságos fizetést jelent” természetesen jobb lett volna, ha az újságíró némi kétkedéssel fogadta volna. Elég rákeresni a következő kifejezésekre: „qr code security risks”, „qr code security issues”.

Forrás:
A kritikus tömeg közelében a mobillal fizetők száma; Népszabadság; 2012. július 18.