Skip to main content
média

Átlagosan 25 ezer forintba kerül a digitális átállás

Szerző: 2012. augusztus 3.augusztus 5th, 2012No Comments

„A teszt időszakban egy rászoruló háztartás esetében átlagosan bruttó 25 ezer forintba (állami támogatás) kerül a digitális átállás, derül ki a Telefonközpontnak adott hatósági válaszból.

A napokban jelentette be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), hogy a digitális átállás keretében augusztus elején két teszt körzetben megkezdi a szociálisan leginkább rászorulók televíziókészülékeinek átállítását a hagyományos analógról a jobb minőségű digitális adás vételére.

Sopronban és a Barcsi kistérségben a hatóság összesen 4255 szociálisan rászorult háztartást keresett fel és közülük 506-an igényeltek valamilyen támogatást. A Telefonközpont kérdésére a hatóság megerősítette, hogy a többi háztartásban már volt valamilyen előfizetés, azaz a szociálisan rászorult háztartások közel 90 százalékában nem csupán a három jelenleg elérhető analóg földfelszíni televízió (m1, TV2, RTL Klub) adását tudták venni.

A támogatást kérő 506 háztartás közül 448-ban választották a meglévő tévé „átalakítását” a digitális földfelszíni adások vételére. A hatóság válasza szerint ez a lefolytatott közbeszerzési eljárás nyomán átlagosan nettó 19,500 Ft-ba kerül, beleértve a vevődekóder (set-top-box), illetve ha kell az antenna felszerelését is. A hatóság válasza szerint „a szerelők egyébként minden estben kötelesek a beszerelt eszközök használatát bemutatni az igénylőknek, illetve meggyőződni arról, hogy az ezzel kapcsolatos ismereteket az igénylő elsajátította.” Kérdésünkre válaszolva a hatóság közölte, „a tesztprogramban használt digitális vevődekóderek alkalmassá tehetők a fizetős műsorok nézésére, vagyis rendelkeznek beépített Conax CAS7 rendszerű smart kártyaolvasó modullal” – ami azt jelenti, hogy a felhasználók igény estén előfizetéses csomagra is elő tudnak fizetni.

Azok a háztartások, amelyek nem kérték a készülék „átalakítását”, valamelyik szolgáltató kedvezményes, a tesztprogram keretében kialakított havidíjas műsorcsomagját választották, náluk a kiválasztott szolgáltató köti be a digitális vételhez szükséges eszközöket szintén az elkövetkező hetekben. A Telefonközpontnak adott válasz szerint ezek a háztartások nagyságrendileg hasonló összegű támogatást kapnak. Némileg meglepő, hogy a programra mindössze két szolgáltató jelentkezett, a Magyar Telekom (T-Home) és a Hello HD.

A szolgáltatóknak egyébként azt kellett vállalniuk, hogy

  • üzembe helyezik a vevődekódert és esetlegesen az antennát is, valamint kötelesek ezeket az eszközöket a támogatásra jogosult felhasználó tulajdonába adni
  • alapdíjon kell biztosítani a közszolgálati műsorok vételét
  • a választható műsorterjesztői nyilvántartásba való felvétel napjától számított 3 évig a szolgáltatást a választható szolgáltatónak változatlan áron kell nyújtani.


A hatóság tavaszi Digitális átállás monitoring jelentése (ez egyébként az alábbi ábrák forrása is) szerint az átállás az összes magyarországi háztartás 14%-át, 572 ezer háztartást érint elsődlegesen – ezekben a háztartásokban nincs ugyanis más vételi mód…”

Forrás:
Átlagosan 25 ezer forintba kerül a digitális átállás; Telefonközpont blog; 2012. augusztus 3.