jogközigazgatás: magyar

Új statisztikai törvény készül

Szerző: 2012. augusztus 3.No Comments

„Jövőre húszéves lesz a jelenlegi jogszabály, ezért is indokolt az új statisztikai törvény megalkotása; szintén indokolja az új törvény megalkotását, hogy az Európai Unió tagállamaiban bővülnek a nemzeti statisztikai hivatalok feladatai – közölte a Magyar Hírlappal a Központi Statisztikai Hivatal. A szöveg tervezete a hivatal szerint két-három hónap alatt elkészíthető, ezért a fejlesztési tárcától távozó Vízkelety Mariann elnökhelyettes lesz a felelős.

Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkárát, Vízkelety Mariannt kérte fel arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyetteseként készítse elő az új, európai normáknak megfelelő statisztikai törvényt – közölte még június végén a Miniszterelnökség.

A napilap megkeresésére Vízkelety Mariann nem kívánt reagálni, ugyanakkor a KSH sajtóosztálya több kérdésre is válaszolt a készülő jogszabály kapcsán. Mint válaszukban írták, Vízkelety Mariann kiváló közigazgatási és jogi szakember, szakmai múltja és tapasztalata elősegíti a szükséges módosításoknak a hazai jogi környezetbe történő átültetését. Hozzátették, az előkészítés és a végrehajtás koordinációja elnökhelyettesi minőségben is „sikeresen teljesíthető”.

A jogszabályt nem a statisztikai hivatal alkotja meg. „Az intézmény az előkészítésben, tervezésben vesz részt” – szögezték le. A hivatal szerint elsősorban azért van szükség új statisztikai törvényre, mert az Európai Statisztikai Rendszer működésének alapelveit tartalmazó kódexet a közelmúltban módosította az európai statisztikai rendszer bizottsága. Ebből eredően a hazai törvény módosítása uniós kötelezettség.

De – folytatták – az sem mellékes szempont, hogy a jelenleg érvényben lévő jogszabály jövőre két évtizedes lesz, a statisztikai munka feltételeiben azóta végbement fejlődés is indokolja a törvény újragondolását. A napilap kérdésére, hogy miben lesz más az új törvény, azt írták, a módosítások fókuszában „az adminisztratív adatok statisztikai célú felhasználásának részletes szabályozása lesz, illetve ennek kapcsán a nemzeti statisztikai hivatalok feladatkörének bővítése”.”

Forrás:
Új statisztikai törvény készül, a mostani már 20 éves; HVG.hu/MTI; 2012. augusztus 3.