Skip to main content
Internetmédiatársadalom

Trollszelidítés a Mandineren

Szerző: 2012. augusztus 20.No Comments

Minden webhely, amelyik megengedi a hozzászólást szembekerül a többi hozzászóló beszélgetését romboló hozzászólások (durva nyelvezet, gyűlölködés, öncélú vitatkozás stb.) problémájával. A Mandiner.hu szerkesztőinek megoldási kísérlete érdekes példája annak, hogy hogyan próbálják megőrizni a nyitottságot úgy, hogy a rombolást a minimumra csökkentik. Közigazgatási webhelyek szerkesztői számára is hasznos tanulságokkal szolgálhat.

„Az elmúlt 2,5 évben sok minden megváltozott körülöttünk: a Mandiner-hálózat átlagosan hetente kétszázezer, havonta félmillió olvasót ér el, ami sokkal-sokkal több, mint a Reakció blog olvasottsága volt annak idején. Ennek megfelelően megnőtt a hozzászólások száma is, a mandiner.hu-n több ezer új komment érkezik minden nap (ehhez jön még a blog napi néhány száz hozzászólása). A mennyiség növekedésével a minőség is megváltozott, és nem előnyére. A legfontosabb tapasztalatunk, hogy egy széles közönséget elérő orgánumnál egészen másfélék lesznek a hozzászólások, mint egy szubkulturális, szűkebb törzsközönség által olvasott és kommentált blogban. Ez nem Mandiner-sajátosság, ugyanígy érvényes minden híroldalra.

Mivel sok probléma van vele, ezért a legtöbb hazai orgánum a könnyebb utat választja,és egyáltalán nem enged hozzászólni a cikkeihez. Szerintünk ez nem jó út, sok értelmes és érdekes véleményről kell lemondani hozzá…Régóta gondolkoztunk azon, hogyan lehetne egyszerre biztosítani a (hozzá)szólás szabadságát és az értelmes vita lehetőségét, ezért sorra vettünk mindenféle nemzetközi példákat (így például a kommentspecialista Gawker rendszerét fejlesztők véleményét is kikértük). Sokan javasolták a Facebook alapú kommentelést, de úgy gondoljuk, hogy ez egyáltalán nem jó megoldás: névvel és arccal kevesebben vállalják a vitát, és teljesen érthető, ha az ember nem szeretné évekre visszamenően, könnyen kereshető formában archiválni személyes véleményét. Végül arra jutottunk, hogy kétfelé választjuk a mandiner.hu hozzászólóit. Alapértelmezetten azoknak a hozzászólásai látszanak, akikről vélelmezhető, hogy nem agresszívek, nem gyalázkodnak, nem rombolnak. A szólás lehetősége továbbra is mindenki számára adott, aki pedig minden kommentet látni szeretne, annak az Összes hozzászóló megjelenítése feliratra kell kattintania a hozzászólások fölött (a szűrés ugyanott kapcsolható vissza)…A lényeg, hogy nem az egyes hozzászólásokat vizsgáljuk, nem azokat moderáljuk, hanem a rendszeresen agresszív, személyeskedő véleményt megfogalmazó hozzászólókat visszük egy kattintással messzebb az olvasóktól. A felhasználók minősítését a szerkesztőink végzik, a minősítésről nem nyitunk vitát. Azok a felhasználók számíthatnak rá, hogy távoltartási intézkedéseink hatálya alá esnek, akik:
– rendszeresen sértegetik a többi felhasználót vagy szükségtelenül durva jelzőkkel illetnek a kritikát amúgy viselni köteles közszereplőket,
– a hétköznapi, de kulturáltnak mondható beszédnél sokkal trágárabban írnak,
– látványosan rá vannak csavarodva a kritizált felek nemzetiségi, vallási hovatartozására, szexuális orientációjára,
– egyértelműen és következetesen rombolják a vitát (például hosszú, oda nem illő szövegek bemásolásával)…”

Forrás:
Trollszelidítés a Mandineren; Mandiner.hu; 2012. augusztus 17.