Skip to main content
gazdaság

Elektronikus Posta Központ

Szerző: 2012. augusztus 20.szeptember 22nd, 2012No Comments

„Az Elektronikus Posta Központ elsősorban vállalatok számára nyújt innovatív digitális szolgáltatást, mellyel kiváltható a levelek hagyományos útja.

​Mint ismeretes, a posta a leveleket két irányba küldi: a címzőtől a címzettig, és fordítva. A jövőben a levélfeladásnál nem asztali nyomtatón nyomtatunk, a levélből könnyen lesz egy személynek, de akár külön címzettcsoportoknak is eljuttatható küldemény. A rendszer az általunk küldött levelet elektronikusan küldött szöveget, vagy a kérésre automatikusan megformázott nyomatot, e-mailben vagy papíron juttatja el a címzettekhez. A „hibrid mail” ágban tehát elektronikusan lehet átküldeni a küldeményt a postának, s rendelkezni arról, hogy azt formázza-e a posta bizonyos szabályok szerint vagy ne, majd elektronikusan vagy papíron juttassa el a címzetthez.

Az „inverz hibrid” bizonyos szempontból ennek az ellenkezője. Azt jelenti, hogy ha kívánjuk, a beérkező küldeményt szkennelve, digitálisan kapjuk meg.

Kérhetjük például, hogy a vezérigazgatónak szóló levelek kivételével mindent digitalizáljon az Elektronikus Posta Központ. A digitalizált szövegekben kulcsszavakra lehet keresni. Kérhető, hogy minden, ’szerződés’ szót tartalmazó küldemény a jogi osztály e-mailcímére is kerüljön. Sőt, akár az is, hogy ne (csak) a cégen belülre jusson el, hanem ahhoz az ügyvédi irodához (is), amelyiket a megrendelő alkalmaz.

Ebben a szép új világban hamarabb hozzájutunk az információhoz, jobban nyomon követhető a dokumentum a cégen belüli rendszerben, mivel a digitális és hiteles kép is ott van.

A ’hibrid’ és ’inverz hibridnél’ is látjuk a folyamatot: e-mailen vagy SMS-ben is kaphatunk státuszjelentéseket.

Végül pedig a papírdokumentumok óhaj szerint megkaphatók, de kerülhetnek a Magyar Posta bérarchívumába, illetve kérésre megsemmisítik őket. A folyamatok információvédelmi szempontból ellenőrzöttek, személyes adatok nem sérülnek.”

Forrás:
Digitalizál a Posta, mint a kisangyal; Magyar Digitális Archivum/Magyar Posta Világunk és értékeink című magazinja; 2012. július 27.