Skip to main content
közigazgatási informatikatávközlés

Az állami távközlésbe olvasztják az Egységes Digitális Rádiórendszert

Szerző: 2012. szeptember 3.No Comments

„A magyar állam és a Magyar Telekom adásvételi szerződést írt alá az Egységes Digitális Rádiórendszert üzemeltető Pro-M Zrt. 100 százalékos részvénycsomagjának eladásáról. A szerződés értelmében a Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt. a kormányzati informatikai és távközlési szolgáltatást ellátó állami cég, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. tulajdonába kerül.

A Magyar Telekom szerdai közleménye szerint a tranzakciós ár 19,9 milliárd forint, amely magában foglalja a részvényeladást, a Magyar Telekom Pro-M számára nyújtott hiteleit, valamint a Pro-M működőtőke-igényét. A tranzakciós ár végső megoszlását a záráskor határozzák meg, ennek időpontja várhatóan 2012. augusztus végén lesz.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. és a T-Systems Magyarország Zrt. közös közleményében úgy fogalmaztak, hogy szeptember elsejei hatállyal kerül a cég a NISZ Zrt. tulajdonába. A Pro-M a T-Systems irányítása alatt működött, ez utóbbi cég szintén a Magyar Telekom 100 százalékos tulajdonában van.

A NISZ és a T-Systems emlékeztet arra, hogy a 2005-ben a magyar állam és a Pro-M Zrt. között megkötött szerződés konstrukciója alapján az EDR üzemeltetését 10 évig látta volna el a Pro-M Zrt. az eredeti feltételek mellett. A magyar állam eredeti szándékai szerint is opciós joggal bírt a tulajdonjog átvételére, mivel a rendkívül magas rendelkezésre állást biztosító, zárt rádiótávközlő rendszer a magyarországi kritikus információs infrastruktúra egyik kulcseleme.

Hozzáteszik: a tervezettnél korábban megvalósuló adás-vétel elsődleges oka az EDR egységes, állami távközlési szolgáltatói körbe való integrálásának szándéka. A konszolidációs folyamatot elősegítette a szerződő felek által előrehozott tárgyalási folyamat.

A Pro-M Zrt. a T-Systems Magyarország Zrt.-hez hasonlóan a Magyar Telekom Csoport tagja, a céget 2005-ben alapították az EDR kiépítése és üzemeltetése érdekében. Az EDR a 380-400 megahertzes frekvenciasávon működő országos mobilrádió-hálózat, amely a rendőrség, a mentőszolgálat, a katasztrófavédelem és más közbiztonsági szervek magas színvonalú, TETRA-szabvány szerinti mobil rádiós kommunikációját teszi lehetővé.

A budapesti hálózat átadása 2006. április 5-én megtörtént, ezután a középső, majd a keleti és végül a nyugati országrészt fedték le a Pro-M szakemberei. A vállalat a hálózat országos kiterjesztését 2006 decemberére, a kitűzött határidő előtt egy hónappal, rekordgyorsasággal teljesítette. Az országos hálózatban 270 bázisállomás működik, amelyek 42 ezer készülék használatának technikai háttérbázisát biztosítják. A teljes kiépítéssel és használatbavétellel Európa egyik legkorszerűbb és létszámarányában legkiterjedtebb TETRA rádiórendszere valósult meg Magyarországon.”

Forrás:
Az állami távközlésbe olvasztják az Egységes Digitális Rádiórendszert; HVG.hu/MTI; 2012. augusztus 29.