Skip to main content
Internettársadalom

Tanácsok szülőknek – így neteznek a gyerekek

Szerző: 2012. szeptember 3.No Comments

„A magyar 6–7 évesek az idő egynegyedében, a 12–13 évesek pedig több mint hatvan százalékában szülői felügyelet nélkül használhatják az internetet – derült ki a G Data vírusirtógyártó felméréséből. A cég arra figyelmezteti a szülőket, hogy minden évben rengeteg gyerek válik online zaklatás áldozatává.

A 10 év alatti magyar gyerekek legalább fele heti 4-6 alkalommal használhatja az internetet, méghozzá az idő 30–50 százalékában szülői felügyelet nélkül. A legfiatalabb internetezők közül sokan regisztráltak a Facebookra is, annak ellenére, hogy a szabályzat alapján a közösségi oldalt 13 év alattiak nem használhatják.

A G Data vírusirtógyártó és az NRC 2012. augusztusi felmérése azt vizsgálta, hogy a magyar szülők milyen mértékben engedik meg különböző korú gyermekeiknek, hogy felügyelet nélkül használják a világhálót. Az eredmények szerint a 6–7 évesek az idejük egynegyedét szülői felügyelet nélkül töltik el az interneten, a 8–9 évesek körülbelül az idő egyharmadában, a 10–11 évesek pedig közel a felében interneteznek egyedül.

Ehhez hozzátartozik, hogy korábban publikált becslések szerint a 6–7 éves magyar gyerekek közel egyharmada hetente legalább 4-6 alkalommal néz körül a világhálón. A 7–10 évesek között ez az arány 55 százalék, a 11–14 évesek körében 83 százalék. Ezen belül a közösségi oldalakat a 7–10 éves netezők közel fele, a 11–14 éveseknek pedig már több mint háromnegyede látogatja.

Online zaklatások
A G Data a felmérés eredményei kapcsán arra figyelmeztet, hogy világszerte rengeteg gyermek esik online zaklatás áldozatává.

Az amerikai Consumer Reports magazin 2011-ben arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban 20 millió kiskorú használja a Facebookot, akik között több mint 5 millió 10 év alatti található. Az adatokból az is kiderült, hogy egyedül a közösségi portálon körülbelül egymillió amerikai kiskorút zaklattak, idegesítettek már névtelen elkövetők, akik jó eséllyel az áldozatok ismerősi köréből kerültek ki…”

Forrás:
Tanácsok szülőknek – így neteznek a gyerekek; HVG.hu; 2012. augusztus 23.