közigazgatás: magyar

Arányosított bürokrácia

Szerző: 2012. szeptember 16.No Comments

„A kormány elképzelései alapján a jövőben egy minisztérium állományának legfeljebb húsz százaléka tölthetne be vezető pozíciót. A Magyar Nemzet információi szerint elsősorban ilyen és ehhez hasonló arányosítási elképzelések szerepelnek a közigazgatásban dolgozókat érintő tervekben, nem pedig konkrét létszámcsökkentési számok.

Ez idáig nem készült olyan előterjesztés a kormányzat számára, amely tízezres létszámleépítéssel számol 2013-ban a közszférában – mondta a Magyar Nemzetnek egy magas rangú kormánytisztviselő. A Magyar Hírlap pénteken ugyanis arról írt, hogy a jövő évi hiánycél elérése céljából további létszám-racionalizálás lesz a közigazgatásban. A lap szerint ennek során – elsősorban a minisztériumi háttérintézményeknél és az önkormányzatoknál – több ezer fős leépítés is elképzelhető, tízezer közszolga elbocsátásával pedig durván 40-45 milliárd forintot spórolhatna évente az állam a béreken, amelyeket 2015-ig befagyasztanának.

A Magyar Nemzet forrása elmondta, az eddig elkészült munkaanyagokban elsősorban arányosítási elképzelések szerepelnek, elbocsátandó létszámról nem esik szó. Kérdésre válaszolva kifejtette: a kormány tervei szerint például egy-egy minisztérium állományának legfeljebb húsz százaléka tölthetne be a jövőben vezető pozíciót, vagy 35 százalék dolgozhatna funkcionálisan munkakörökben. – Végleges döntés azonban még nem született, a kormány az előterjesztést két-három héten belül hagyhatja jóvá – tette hozzá.”

Forrás:
Arányosított bürokrácia; Magyar Nemzet; 2012. szeptember 15.