Skip to main content
közigazgatás: külföldönművelődés

Évtizedekre biztosított lehet a múzeumok és könyvtárak finanszírozása

Szerző: 2012. szeptember 16.No Comments

„Szakmailag és finanszírozási szempontból is évtizedekig működőképes lehet az a rendszer, amely a korábban megyei fenntartású múzeumokat és könyvtárakat a települési önkormányzatokhoz rendeli január 1-jétől – mondta el L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságában a törvényjavaslatról.

A testület a kormánypárti képviselők szavazatával általános vitára alkalmasnak találta a múzeumok, a könyvtárak és a közművelődési intézmények fenntartását érintő törvény módosításáról szóló javaslatot, amelynek értelmében január 1-jétől a korábbi megyei fenntartású intézmények a megyeszékhelyekhez vagy azokhoz a településekhez kerülnek, amelyeken működnek.

Az államtitkár szerint a törvény 1997-es elfogadása óta a mostanihoz hasonló mértékű változás nem volt a múzeumi, könyvtári, a levéltári és a közművelődési területen. Közölte, hogy lezárult egy két éve tartó szakpolitikai vita, és ennek az eredményeként született meg a kulturális államtitkárságon a törvényjavaslat, amelyet a kormány is támogatott.

Emlékeztetett arra, hogy a megyei önkormányzatok fenntartásában működő múzeumok, könyvtárak, levéltárak és művelődési központok ingatlanjait és feladatait átvette az állam, és 2012. január 1-je óta – átmenetileg – a megyei intézményfenntartó központok működtették azokat.

Elmondta, hogy törvényjavaslat értelmében a múzeumok és a könyvtárak 2013 januárjától kerülnének „végleges helyükre”, míg a levéltárak már korábban, október 1-jétől. Az intézmények fenntartását a megyeszékhelyek, valamint azok a települések veszik át, amelyeken az intézmények működnek, de az ingatlanok és például a múzeumi tárgyak tulajdonjoga az államé marad.

L. Simon László szerint a mostani módosítással közelebb viszik az intézményeket azokhoz a közösségekhez, amelyekben van erő és akarat, hogy azokat fenntartsák. Az államtitkár szerint a változás azért is előrelépés, mert az elmúlt húsz évben nem volt világos költségvetési szerkezete a területnek, és a fenntartók nem tudták időben, hogy mennyi pénzük lesz a következő évben. Hozzátette; most egy olyan költségvetési szerkezetet alakítanak ki, amelyben például már most meg tudják mondani, hogy az egyes városok könyvtárai vagy múzeumai mennyi pénzt fognak kapni.”

Forrás:
L. Simon: évtizedekre biztosított lehet a múzeumok és könyvtárak finanszírozása; Emberi Erőforrások Minisztériuma; 2012. szeptember 11.