Skip to main content
közigazgatás: magyar

A járásokkal a kistelepüléseken élők jobban járnak

Szerző: 2012. szeptember 17.No Comments

„A járási rendszer előnyeiről, az egyszerűbb és gyorsabb közigazgatásról, ügyintézésről beszélt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára a Zempléni Településszövetség (ZTSZ) napján, Cigándon pénteken.
Szabó Erika úgy fogalmazott: a kormány a járási rendszer kialakításával arra törekszik, hogy az állampolgárok egyszerűbben és gyorsabban intézhessék ügyeiket, ugyanakkor a járásokhoz nem önkormányzati feladatok kerülnek át, hanem a polgármesteri hivatal élén dolgozó jegyző bizonyos államigazgatási hatáskörei. Megjegyezte: a közigazgatás átszervezése a kormányhivatalok megalakulásával kezdődött, a teljes átalakítás 2013-ban fejeződik be, amikor az egyablakos ügyintézéssel egy helyszínen, a kormányablakokban lehet majd intézni minden, az állammal kapcsolatos hatósági ügyet.

Akkorra minden a helyére kerül a közigazgatásban, és ennek központjában az ügyfelek állnak. A cél ugyanis az, hogy ők jobban járjanak – hangsúlyozta, hozzátéve: 2500 feladatot telepítenek a kormányablakokhoz, amelyek intézésére meg kell tanítani a munkatársakat, a feladat ugyanis rendkívül nagy szakmai felkészültséget igényel. A kistelepülések is jobban járnak majd, ugyanis az ott élők számára is egyszerűbbé válik az ügyintézés – közölte Szabó Erika.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy országszerte 175 járási, a fővárosban pedig 23 kerületi hivatal kezdi meg működését januárban. A járások nem közigazgatási egységek, hanem az állam legkisebb államigazgatási területi egységei lesznek – hangsúlyozta az államtitkár.

A Zempléni Településszövetség szeptember 14-15-én Cigándon rendezi meg a Zempléni Településszövetségi napokat, amely pénteken a szövetség nyílt közgyűlésével kezdődött. A téma a közigazgatás átszervezése és a járási rendszer kialakítása. A helyszín pedig azért Cigánd, mert a bodrogközi város járásközpont lesz januártól. A közgyűlést követően nyitották meg a Bodrogközi Gazdasági Vasút Részvénytársaság alapításának 100. évfordulója alkalmából elkészült kiállítást, majd szombaton adják át a Zemplénért díjat, és ezen a napon számos programmal várják az érdeklődőket.

A ZTSZ 1994-ben jött létre 28 településsel, és mára már 70 település tartozik hozzá. A szövetség területe öt gazdaságföldrajzi egységre tagolódik: Bodrogköz, Harangod, Hegyalja, Hegyköz, Taktaköz. A ZTSZ tevékenységéhez tartozik egyebek mellett a gazdaság-, és társadalomfejlesztési kezdeményezés, a határ menti együttműködés biztosítása is.”

Forrás:
A járásokkal a kistelepüléseken élők jobban járnak; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2012. szeptember 17.