Skip to main content
közigazgatás: magyar

Parlamenti interpelláció a Magyary-program aktuális állásáról

Szerző: 2012. szeptember 30.No Comments

DR. ARADSZKI ANDRÁS, (KDNP): – Államtitkár Úr! Az elmúlt két év reformfolyamata Európa élvonalába emelte a központi kormányzati rendszer döntéshozatali hatékonyságát. E folyamat nélkül nem lehetett volna megvalósítani például az oktatási, egészségügyi, önkormányzati, közigazgatási és igazságszolgáltatási változásokat. A Magyary-program lehet az első magyar közigazgatási reform, amelyet az OECD is szabadalmaztathat. Nemzetközi elismertség övezi. Egyszerűbb lett az ügyintézés, és átláthatóbbak lettek a feladatok. Az igazságszolgáltatási reform keretében alkotott új kódexekben, a már az Országgyűlés előtt lévő új polgári törvénykönyvben és a 2013 júliusában életbe lépő új büntető törvénykönyvben is visszaköszönnek a közigazgatás-fejlesztés kiemelt értékei: a korrupció elleni harc és az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás elvárása. Kérdezem:

A közigazgatási reform eddigi reformjában milyen intézkedések, eredmények születtek, a Magyary-program mely beavatkozási területeken jelöl ki további szükséges intézkedéseket?

RÉTVÁRI BENCE, (közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár): – Képviselő Úr! Valóban, miként ön is mondta, a Magyary Zoltán közigazgatás-fejlesztési program egyik fő célja az egyszerűsítés, hogy az állampolgároknak kevesebb papírra, kevesebb időre, kevesebb energiára legyen szükségük, minél több helyen intézhessék ügyeiket. Jelenleg 29 helyen lehet kormányablakokban ügyeket intézni. Szeretnénk a ciklus végére 300-ra bővíteni. Az intézhető ügyek száma a kezdeti huszon-egynéhányról most már 60 fölött van, célunk, hogy 250 fölé emelkedjen. Talán ezért is keltette fel az OECD figyelmét a Magyary Zoltán közigazgatás-fejlesztési program. Közös megállapodásban határoztuk el, hogy monitorozza a végrehajtást, és nemzetközi gyakorlatként ajánlja a mi közigazgatás-fejlesztési programunkat. Talán az egyik leglátványosabb az, amikor deregulálunk.. Itt a parlamentben 1025 országgyűlési határozatot, 1971 kormányhatározatot, korábbi minisztertanácsi határozatokat és 455 törvényt helyeztünk hatályon kívül. Ennyivel lett egyszerűbb a jogrendszer, ezt követi majd további 3348 törvény és 4000 kormányrendelet áttekintése.

– Képviselő Úr! Az „Egyszerű állam” program keretében a nemzetgazdasági tárca koordinálásával százmilliárdos nagyságrendű vállalkozói adminisztratív tehercsökkentés zajlott már. A lakossági ügyintézés 228 ügyintézéssel lett egyszerűbb az elmúlt másfél év eredményének köszönhetően, ebben van gyermekvállalással, munkavállalással, adózással, szociális ellátásokkal, okmánykiadással, házasságkötéssel, örökbefogadással kapcsolatos ügyintézés is. Mindegyiket itt most az időkeretre tekintettel nem tudom ismertetni, de engedje meg, hogy párat a családtámogatások köréből elmondjak. Júliustól egyszerűbb lett a terhességi gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj igénylése. A beadandó dokumentumok számának csökkentése mellett az eddigi 30 napos ügyintézési határidő 18 napra csökkent, a közvetítő állami hivatalok és a benyújtandó igazolások száma is kevesebb lett, így már októbertől jóval egyszerűbb lesz a babák után nyújtható Start-számla igénylése a Magyar Államkincstárnál. Jövő áprilistól lesz egyszerűbb a gyermekgondozási segély és az anyasági támogatás folyósítása a szükséges igazolások csökkentése miatt, de már most is nagy könnyebbséget jelent az anyukáknak és az apukáknak, hogy a kormányablakoknál is el lehet indítani ezeket az ügyeket. A családi pótlék és a gyermeknevelési támogatás folyósításának elbírálását egy informatikai fejlesztés teszi gyorsabbá jövő áprilistól. A kismamabérlet kiállításához is kevesebb utánajárásra legyen szükség.

– A nagycsaládosoknak a gázárkedvezmény igénybevételéhez kapcsolódó adminisztrációs terhei is csökkentek már szeptember 1-jétől. Ez a lehetőség mintegy 320 ezer főt érint és érintett, a változásokkal a nagycsaládosok egyszerűbb eljárásban igényelhetik a kedvezményt. Már nem írjuk a kérelem évenkénti benyújtását, a kedvezményezetteknek 2013-tól csak az esetleges változásokat kell bejelenteniük, a Magyar Államkincstár köteles évenként ellenőrizni a nyilvántartásban szereplők jogosultságát. A jövő évtől egyszerűsödik a benyújtandó igénylőlap tartalma is. Az új formanyomtatványon nem kell feltüntetni a kérelemhez kötelezően mellékelendő számlán már a szereplő adatokat. Jogosultanként elegendő lesz egyetlen igénylőlapot kitölteni azoknak, akik több gázmérővel rendelkeznek. Eddig mérőóránként kellett benyújtani, az igénylő tehát gördülékenyebben tud kapcsolatot tartani, akár telefonon is a szolgáltatókkal. Remélem, lesz alkalom még a további egyszerűsítésekről is itt beszámolni.”

Forrás:
Interpellációk, madárdalok; gondola.hu; 2012. szeptember 27.