közigazgatás: magyar

Utasíthatják a szakhatóságokat a kormánymegbízottak

Szerző: 2012. október 2.No Comments

„Utasításadási jogot kaphatnak a kormánymegbízottak, ha a Ház megszavazza Szabó Erika és Navracsics Tibor kormánytagok önálló képviselői indítványként beadott módosító javaslatát.
Szabó Erika (Fidesz) rövid expozéjában nemzetgazdasági érdekekkel indokolta a törvény módosításának szándékát. Mint mondta, nem elég koordinálni, figyelni a szakhatóságok munkáját, azokat esetenként utasítani is kell, ezért adták be a javaslatot. Rétvári Bence államtitkár a kormány nevében elmondta, adatkérési, javaslattételi, törvényességi, hatósági és felügyeleti eljárást is kezdeményezhet a kormányhivatal. Az előterjesztést a kormány támogatja – tette hozzá.

Román István (Fidesz) megismételte az expozéban elhangzottakat, a szocialista Józsa István viszont úgy fogalmazott: skandalum az előterjesztés közigazgatási szempontból, mivel elismerik, hogy nem működnek az engedélyezési eljárások. Kifejtette: szerinte működésképtelen rendszert hoztak létre, a kívánt cél elérésére pedig a javaslat nem alkalmas, csak az uniós források kézi vezérlésű, nem normatív elosztását segíti.

Staudt Gábor (Jobbik) szintén bírálta a javaslatot, mint mondta, a kormánymegbízottak utasítási jogkörrel való felruházása a népbiztosok korát idézi, és emiatt a mostani közigazgatási rendszerbe nem illeszthető bele. Hozzátette, hogy nem tudják támogatni az előterjesztést, de még módosító indítványt sem érdemes benyújtani hozzá. Schiffer András (LMP) azt kifogásolta, hogy az Igazságügyi Minisztérium vezetője és egyik államtitkára önálló képviselői indítványként nyújtják be a módosítási javaslatot. Úgy vélte, a kormány nem akarja a gazdaság kettéosztottságát megszüntetni, a kormánymegbízott szerepe pedig közigazgatási nonszensz, „politikai komisszárt” csinálnak belőlük. Szabó Erika a vitában elhangzottakra úgy reagált: sok rosszindulatú, hozzá nem értő megjegyzést kaptak.”

Forrás:
Utasíthatják a szakhatóságokat a kormánymegbízottak; Gazdasági Rádió/MTI; 2012. október 2.