Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Átadták a városi önkormányzatnak a Dunakeszi Vasutas Sporttelepet

Szerző: 2012. október 12.No Comments

„„A Kormány megalakulása után alapvető változás következett be a vagyongazdálkodásban. Véget vetettünk a tömeges privatizáció időszakának, az „iparszerűen” űzött állami vagyonértékesítést felváltó, alapvetően új stratégiát alakítottunk ki Magyarország vagyonpolitikájának és vagyongazdálkodásának terén” – mondta Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára a Dunakeszi Vasutas Sporttelep városi önkormányzat tulajdonba adásának átadási ünnepségén 2012. október 11-én, csütörtökön.

A Kormány júliusban döntött 51 eddig nem hatékonyan hasznosított állami ingatlan ingyenes önkormányzati tulajdonba adásáról. Dunakeszin a MÁV sportlétesítményét az átadást követően hatékonyabban állítják majd a helyi lakosok szolgálatába. „Meggyőződésem, hogy Dunakeszi jó gazdája lesz a sportlétesítménynek. Az önkormányzatnak már vannak konkrét tervei, elképzelései a további fejlesztésekről, amelyek garantálják, hogy a létesítmény hosszú távon szolgálja a város lakosságának sportolási, szórakozási igényeit” – mondta Hegmanné Nemes Sára a rendezvényen.

Ez az első olyan ingatlan, amely a MÁV fenntartásából az önkormányzat üzemeltetésébe kerül át, melyet több is követhet, ha az állam úgy ítéli meg, hogy az önkormányzat képes jó gazda módjára működtetni a sportlétesítményt.

A Kormány júliusi döntése alapján az elkövetkezendő időszakban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mintegy 2,8 milliárd forint értékű ingatlan tulajdonjogának átruházásáról szóló szerződéseket köt számos önkormányzattal. A kormányhatározat szerint a nemzeti vagyonról szóló sarkalatos törvényben meghatározott feltételeknek megfelelően ingyenesen kerül 22 önkormányzat tulajdonába összesen 51 eddig nem hatékonyan hasznosított állami ingatlan, amelyek alkalmasak arra, hogy segítsék az érintett ingatlanátvevők mindennapos feladatellátását.

Az ingyenes átadás során a települések vállalják, hogy az ingatlanokat 15 évig nem adják el, és a szerződésben foglaltak szerint üzemeltetik tovább. Ez biztosíték arra, hogy ne folytatódjék a korábbi évekre jellemző gyakorlat, amely lehetővé tette, hogy önkormányzati kezelésű sportlétesítmények területén magántulajdonú bevásárlóközpontok vagy lakóparkok épüljenek.”

Forrás:
Átadták a városi önkormányzatnak a Dunakeszi Vasutas Sporttelepet; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2012. október 11.