Skip to main content
energiagazdaság

Még vizsgálják az okos mérőket

Szerző: 2012. október 12.No Comments

„Az okos mérők alkalmazása előtt még vizsgálandó, hogy ki és milyen konstrukcióban térítse meg a beruházás és a megnövekedett üzemeltetés költségeit.

Jelenleg nem állapítható meg, hogy az intelligens mérők (okos mérők) alkalmazása melyik szereplőnél milyen mértékben térülhet meg. Így további vizsgálatokat igényel, hogy ki és milyen konstrukcióban térítse meg a beruházás és a megnövekedett üzemeltetés költségeit – derül ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Oláh Lajos országgyűlési képviselő kérdésre adott írásos válaszából.

Az okos mérők használatával ugyanis nemcsak az eszközök beruházási költségeit kell megfizetni, hanem az áramfogyasztás mellett megjelenő adatforgalom miatt – az új informatikai rendszerrel és adattárolással kapcsolatban a folyamatos üzemeltetési költségnövekedést is. A rendszer működéséhez szükséges a mérési, információs adatok továbbítása, gyűjtése, biztonságos kezelése. A felhasználókról tárolt adatok biztonsága és védelme is fokozott figyelmet igényel.

A kormány támogatja az okos mérők használatát, azonban a felmerült kérdések miatt a bevezetésükről szóló döntés, valamint ezt követően a támogatási rendszer megalkotása és a programok kidolgozása csak a mintaprojektek kiértékelése után lehetséges – írta a miniszter.

Előnyük biztosan van
Az okos mérőknek számtalan előnye van – olvasható a válaszban. Ezek közé tartozik, hogy a felhasználók költsége csökkenhet, ha a tényleges fogyasztáson alapuló elszámolást kihasználva a felhasználók saját döntésük alapján fogyasztásukat eltolják a kedvezményes díjú időszakra. Ennek feltétele, hogy a felhasználók önként változtassanak a jelenlegi fogyasztói szokásaikon. Mindehhez létre kell jönnie a terhelések kiegyensúlyozását biztosító ösztönző tarifarendszernek is. Az okos mérők felhasználásával a szociálisan rászoruló fogyasztóknál a támogatások folyósítása is egyszerűbben megvalósítható lenne.

Ilyen mérőkkel a hálózati szolgáltatók számára lehetővé válna a fogyasztói szokások alaposabb megismerése, csökkenhetne a hálózati műszaki veszteség. A távvezérlés igénybevételével pedig a jelenleginél rugalmasabb és jobb lehet az üzemzavar-elhárítás. Az okos mérők a villamosenergia-kereskedők számára csökkenthetik a mérési hibából, illetve a díjhátralék tartós nem fizetéséből származó veszteséget is. Nem merülnek fel az elszámolási mérés leolvasásának, a ki- illetve visszakapcsolásnak és a díjhátralék behajtásának költségei.

A pénzáramlási idő is csökkenhet azáltal, hogy a fogyasztás, az elszámolás és a díjfizetés közötti időtartam rövidül. A kereskedők az általuk vásárolt villamosenergia-piaci terméket (a zsinór- és csúcs-, valamint a kiegyenlítő szolgáltatást) a felhasználók számára is villamosenergia-termékként tudnák értékesíteni, igy nem keletkezne náluk a vásárlás és az értékesítés között – a jelenlegi integráló mérés és a profil alapú elszámolás miatt jelentkező – indokolt veszteség.

Okos mérő alkalmazásával a felhasználóknak tényleges választási lehetősége lehetne az árampiacon. A rendszer működése szempontjából a rendszerirányító számára a fogyasztói szokások pontosabb megismerésével lehetővé válhat a jelenleginél kisebb tartalékokat eredményező, olcsóbb rendszertervezés sorolta a tárcavezető.”

Forrás:
Még vizsgálják az okos mérőket; Domokos László; Napi Gazdaság; 2012. október 12.