Skip to main content
közigazgatás: magyar

Önkormányzati hitelek rendezésére írt anyagot a kormány

Szerző: 2012. október 12.No Comments

„Az év végén lejáró önkormányzati hitelek rendezésére készített anyagot a kormány számára a nemzetgazdasági és a belügyi tárca – idézte Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak egy csütörtöki konferencián elhangzott szavait Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke pénteken.

A szervezet elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a javaslatcsomagnak vélhetően lesznek olyan részei, amelyek megoldást nyújtanak az önkormányzatok ez év végén lejáró csaknem 200 milliárd forintos hitelállományának kezelésére.

A TÖOSZ elnöke lehetségesnek nevezte, hogy a kisebb önkormányzatok a rövid lejáratú folyószámlahitelek finanszírozására állami támogatást, míg a nagyobb települések visszatérítendő támogatást kaphatnak. Schmidt Jenő szerint kikerülhet a vonatkozó jogszabályból az a rész, amely alapján eddig csak naptári évre, vagyis januártól decemberig vehettek fel rövid lejáratú hiteleket az önkormányzatok.

A TÖOSZ már egyeztetett a Belügyminisztériummal és a Magyar Bankszövetséggel, a végső döntés azonban a kormány kezében van. A szervezet elnöke bízik abban, hogy a kormány meg fog tudni állapodni a bankszektorral.

Álláspontja szerint november közepéig meg kell hozni a szükséges döntéseket, „annak érdekében, hogy ezt év végéig le is lehessen vezényelni”. A TÖOSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy az év végén lejáró 200 milliárd forintos hitelállomány mellett további 1.000 milliárd forintos hosszú távú hitele is van az önkormányzatoknak.

A TÖOSZ elnöke hangsúlyozta: az önkormányzati hiteleket euróalapúvá kell átalakítani, amely könnyebben kiszámítható és milliárdos megtakarítást jelenthet, hiszen év közben olcsóbb lett az euró.

A Napi Gazdaság pénteki számában jelent meg, hogy Lázár János, a csaknem 200 milliárd forint önkormányzati folyószámla-hitelállomány egy részének állami átvételére tett utalásokat a TÖOSZ csütörtöki konferenciáján. A tudósítás szerint az államtitkár azt mondta, hogy az adósságállományból legalább 100 milliárd forintra – amelyet a bankok aligha újítanak meg – kormányzati megoldás készül, hasonlóan a megyei önkormányzatok 180 milliárdos hitelállományának tavaly decemberi átvállalásához. Ennek részleteit azonban nem taglalta.”

Forrás:
Önkormányzati hitelek rendezésére írt anyagot a kormány; HVG.hu/MTI; 2012. október 12.