Skip to main content
jogközigazgatás: magyarközigazgatási informatikatörvények, határozatok

Újabb hivatalos ügyek intézése egyszerűsödhet

Szerző: 2012. október 17.No Comments

„Előterjesztés: egyes törvényeknek az anyakönyvi eljárások, az állampolgársági eljárások és a személyiadat- és lakcímnyilvántartással összefüggő eljárások Magyary Egyszerűsítési Programmal összefüggő módosításáról.

Újabb hivatalos ügyek intézése egyszerűsödhet

Újabb hivatalos ügyek intézése lesz egyszerűbb a KIM által előkészített javaslattal. Az állampolgárok adminisztrációs terheinek csökkentését célzó Egyszerűsítési Programmal összhangban egyszerűsödik az ügyintézés az anyakönyvi, az állampolgársági, valamint a személyiadat- és lakcímnyilvántartással összefüggő eljárások során. Az előterjesztés jelenleg még tervezet, ezért ebben a formájában nem tekinthető a kormány álláspontjának.

Az előterjesztés elfogadása esetén az anyakönyvi, az állampolgársági, valamint a személyiadat- és lakcímnyilvántartással összefüggő eljárásokban várható változás. Ezek eredményeként például főszabály szerint nem kell a személyazonosító igazolvány kiadásához anyakönyvi kivonatot bemutatni, egyszerűbb ügyintézést tesz lehetővé az előterjesztés az egyes anyakönyvi és a személyiadat- és lakcímnyilvántartási ügyekben. Az előterjesztés csökkenti az ügyfél személyes megjelenésével járó ügyintézési alkalmak számát, emellett javaslatot tesz két eljárás megszüntetésére: a három hónapon túli külföldi tartózkodás bejelentése, valamint a három hónapon túli külföldi tartózkodásból történő visszatérés bejelentése eltörlésére.

Az anyakönyvekkel kapcsolatos ügyintézést jelentősen gyorsítja és könnyebbé teszi a tervezett jogszabály-módosítás. A belföldi jogsegély esetén az anyakönyvvezetők a biztonságos Anyakönyvi Szolgáltató Alrendszer (ASZA) elektronikus rendszeren keresztül is megküldhetnek olyan, meghatározott anyakönyvi iratokat, amelyek esetében nem szükségesek a papír alapú változathoz kapcsolódó biztonsági intézkedések.

Az állampolgársági ügyek és eljárások tekintetében is lényeges, az ügyfelek adminisztratív terheit csökkentő megoldásokat tartalmaz az előterjesztés. A közérthetőbb és egyszerűbb formanyomtatványok kialakítása, az ügyintézési határidő csökkentése vagy az egyszerűsített honosítással érintett személyek esetében az állampolgársági eskü vagy fogadalom letételével kapcsolatos új ügyfélbarát szabályok ugyancsak segítik a kiemelt kormányzati célok teljesülését.

A különböző hatósági eljárásokat felülvizsgáló Egyszerűsítési Program a közigazgatási reform része, melynek következtében 2013 közepére összesen több mint 200 ügyben kívánja egyszerűsíteni a lakosság életét a kormány. A program eredményeként több százmillió forintos nagyságrendben csökkennek majd a családok, háztartások terhei. A program indítását tavaly rendelte el a kormány a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program részeként. Célja, hogy a lakosságot érintő hatósági eljárásokat felülvizsgálja és a különböző ügyek intézésével járó, az állampolgárokra háruló adminisztrációs terheket csökkentse. Az egyszerűsítés során igyekeznek a felesleges bürokráciát kiiktatni az eljárásokból, s elérni azt, hogy kevesebb papírmunka, kevesebb nyomtatvány, kevesebb sorban állás, minél egyszerűbb ügyintézési folyamat segítse az állampolgárokat és egyúttal magasabb sebességi fokozatba kapcsolja magát a közigazgatást is.

Az észrevételeket október 19-én munkaidő végéig várjuk a peter.laszlo.salgo@kim.gov.hu email címen.”

Forrás:
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2012. október 16. (zip fájl)