Skip to main content
gazdaságinformatika

Sokakat érint: jövőre már így számlázhatunk

Szerző: 2012. október 23.No Comments

„Magyarországon egy év alatt 620 millió bizonylatot állítanak ki, ennek csupán a három százaléka elektronikus, a többit kinyomtatják. A változással olcsóbb és gyorsabb lehet az eljárás.

A papír, a boríték, és az ajánlott feladás költsége körülbelül 400 forint. A számla internetes küldése, vagyis az e-számla sincs ingyen, de jóval olcsóbb, küldeményenként 40 forint. Az e-számla megérkezéséről ráadásul azonnal értesül a küldő is – derül ki az M1 Híradó összeállításából.

Az e-számlázásnak jelenleg szigorú informatikai követelményei vannak. Olyan speciális programok kellenek a számlák létrehozásához és tárolásához, ami a vállalatoknak általában nincs, ezért külső cégekre bízzák ezt a feladatot. A jövő évi adótörvények azonban lazítanának ezeken a feltételeken.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Híradónak elmondta: nagyon sok egyszerűsítő lépést tartalmaz a januártól tervezett változtatás, és egyértelműsíti majd az elektronikus számlázást, tehát a vállalkozók számára könnyebb, egyszerűbb, érthetőbb lesz a rendszer.

A tervek szerint az e-számla bármilyen formátumú lehet, és egy egyszerű e-mailban is el lehet majd küldeni, így nem feltétlenül kell közvetítő céget használni. Az e-számláknak csupán három alapelvnek kell megfelelniük. Linczmayer Szilvia, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője szerint ezek az eredetiség, a hitelesség, és az olvashatóság.

Ha az országgyűlés elfogadja a törvénymódosítást, az adózó döntheti el, hogy hogyan tesz eleget ezeknek a feltételeknek. A könnyítéstől azt várja a kormány, hogy a mostaninál jóval többen választják majd az elektronikus számlázást.”

Forrás:
Sokakat érint: jövőre már így számlázhatunk; Híradó.hu; 2012. október 21.