Skip to main content
informatika

5 milliárdért épít megújuló energiaforrásokra alapozott szerverközpontot a Synergon

Szerző: 2012. október 23.No Comments

„Megújuló energiaforrásokra alapozott térségi szerverközpontot épít a Synergon Magyarországon. A cég szerint hiány van ezekből, a létesítmény pontos helyéről még nem döntöttek.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján olvasható tájékoztatás szerint zöldmezős beruházással Tier 3-as besorolású adatközpontot hoz létre a Synergon annak érdekében, hogy a jövőben Magyarországon lehessen a térség legfejlettebb, megújuló energiaforrások hasznosítása révén működtetett szerverközpontja. A jövőbeni adatközpont alternatívenergia ellátásáról és a projekt előkészítéséről együttműködési megállapodást írt alá a cég és a PannErgy.

A vállalat vezetése áttekintette a jelenlegi adatközponti piaci lehetőségeket, amely alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a jövőben az adatközponti szolgáltatás az infokommunikációs piac egyik meghatározó színtere lesz. Az elemzés megállapította, hogy a meglevő hazai és regionális kapacitások mellett létjogosultsága van mind energetikai, mind pedig elhelyezési és üzemeltetési szempontból fejlettebb parkok kialakításának. A piacon ismert problémák megoldása érdekében a társaság első körben egy 2000 m2-es, majd a későbbiek során akár 5 000 m2-ig bővíthető szolgáltató-semleges létesítmény létrehozását célzó projekt előkészületeit tette meg.

A vizsgált adatparki megoldások közül egy a zöldmezős beruházásra épülő projekt mellett tették le a voksukat. A vezetés tárgyalta a már meglévő és üzemelő adatközpontok valamelyikének megvásárlását is, azonban az elemzések azt mutatták, hogy mind a bővíthetőségi szempontok, mind pedig az energia ellátási alternatívák tekintetében kedvezőbb lehetőség egy új, a korábbi kötöttségektől mentes, a mai kor követelményeinek és a jövőbeni energetikai szempontoknak is megfelelő beruházás.

A Tier 3-as besorolású szerverközpont energiaellátását, illetve hűtését a zöld-technológia elveknek megfelelően, megújuló energia hasznosítása révén valósítaná meg a társaság, melyet a PannErgy mérnökei dolgoznak ki. A tervek szerint a 2013. tavaszán vagy nyarán induló zöldmezős beruházás értéke elérheti a 18 millió eurót is, melynek finanszírozását részben pályázati forrásokból, részben banki finanszírozásból, másrészt saját erőből kívánják fedezni. Az adatközpont létrehozásának tervezése, és a létesítmény helyének kijelölése során a Synergon figyelembe veszi a Magyarországon meglévő nemzetközi száloptikai hálózatokat, illetve azokat a szinergiákat is, amelyek energiatermelő lehetőségek során keletkezhetnek. A szóba jöhető helyszínek körét a társaság már jelentősen szűkítette, hamarosan döntenek a végső tranzakcióról is.

„Több ügyfelünk jelezte az elmúlt egy év során, hogy saját szerverszobáját, vagy a meglévő bérelt adatparki tárolóhelyét másikra cserélné, amennyiben olcsóbbat és biztonságosabbat kínálnának számára. Az igények jelentkezését követve megvizsgáltuk a Tier 3-as besorolású adatparkokat Európában, és azt tapasztaltuk, hogy jelenleg hiány mutatkozik a távközlési szolgáltató-semleges (carrier neutral) adatközponti tárolóhelyek terén. Megállapítást nyert, hogy Magyarország az egyik legkedvezőbb hely egy új létesítmény megépítésére, mert ésszerű költségszint mellett kiválóan képzett műszaki személyzet áll rendelkezésre, és az infrastruktúra is megfelelő szintű.Fontos érv még, hogy az ország Európa térképén központi elhelyezkedésű, így szolgáltatásunkkal kaput nyithatunk kelet felé is – nyilatkozta Rácz Imre, a vállalat ügyvezető igazgatója. ”

Forrás:
5 milliárdért épít szerverközpontot a Synergon; SG.hu; 2012. október 22.
Lásd még:
Data center tiers, Wikipédia
Tier Classifications Define Site Infrastructure Performance; Uptime Institute (pdf)