közigazgatás: magyar

A magyar közigazgatási reform volt a londoni OECD konferencia egyik témája

Szerző: 2012. október 24.No Comments

„Neves nemzetközi fórumon, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakmai konferenciáján mutatták be a magyar közigazgatási reformot. Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára az OECD meghívására Londonban, a tagállamok közigazgatási vezetőinek éves találkozóján, 34 ország képviselői előtt ismertette a magyar közigazgatási reformot, az eddigi eredményeket és a tervezett intézkedéseket.

Biró Marcell a szakmai találkozón tartott előadásában kitért a közigazgatási szervezetrendszer átalakítására, a deregulációra és a közigazgatási eljárások egyszerűsítésétől várt eredményekre is. Elmondta, hogy a Kormány célja, hogy az államot, a közigazgatást közelebb hozza az emberekhez, ennek egyik kézzelfogható lépése, hogy országszerte még 300 további helyen nyílik Kormányablak 2014-ig, ahol az állampolgárok lakóhelyükhöz közel, egy helyen intézhetik ügyeiket.

Az OECD már korábban felfigyelt a magyar közigazgatási reformra, s jelezte, hogy szívesen együttműködik a magyar kormánnyal. A szakmai együttműködést stratégiai megállapodás rögzíti a nemzetközi szervezet és a KIM között, amelynek értelmében a stratégiai tervezés, a közigazgatási eljárások egyszerűsítése, a korrupció elleni küzdelem és a kormányzati belső koordináció módszertana területeken szoros az együttműködés. A Magyary Közigazgatás-fejlesztési Program rendkívüliségét a nemzetközi szervezet abban látja, hogy más országok közigazgatás-fejlesztési programjaihoz képest Magyarországon széles körűen, a teljesség igényével fejlesztik a közigazgatást, ezáltal egyfajta know-how-t tud átadni másoknak.

A programról előzmények/bővebben: http://magyaryprogram.kormany.hu/index

Forrás:
A magyar közigazgatási reform volt a londoni OECD konferencia egyik témája; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2012. október 24.