Skip to main content
egészségügy

Késnek a kórházi tenderek – Nem állt össze a gyógyszerlista

Szerző: 2012. október 28.No Comments

„Földgázt és mobiltelefon-szolgáltatást már biztosan, de villamos energiát, gyógyszert, orvosi eszközt, fertőtlenítőszert, biztosítást is központi közbeszerzéssel vásárolnak az államosított kórházaknak. A nagy mennyiségű vásárlásoktól több tízmilliárd forint megtakarítást remélnek, ám a legtöbb tendert még meg sem hirdették. A gáz-közbeszerzés az egyetlen, amely lezárult: mint a Világgazdaság megtudta, november 1-jétől 2013. július 1-jéig a Fővárosi Gázművek biztosítja az állami egészségügyi intézmények földgáz-ellátását.

Az elektromos áramnál kilowatt óránként 25-50 forintos, a földgáznál 20 százalékos, a gyógyszereknél és az orvostechnikai eszközöknél szintén 20-25 százalékos árcsökkenést lehet elérni a központosított közbeszerzések révén – legalább is az állami kórházakat fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szerint.
Ez azonban csak becslés, az Országos Gyógyszerterápiás Tanács (OGYT) elnöke, Hankó Balázs már tavasszal elárulta, hogy bár azt tudják, hogy 2010-ben például 118,8 milliárd forintért 26 millió doboz orvosságot vásároltak az intézmények, de hogy milyen arányban jutottak például rabatt vagy adomány címén ingyen-gyógyszerekhez, fogalmuk sincs.

Nem véletlen, hogy jóllehet 111 állami kézben lévő egészségügyi intézménynél összességében egészen bizonyosan spórolni lehet azzal, ha az orvosságokat nagy tételben vásárolják meg, egyelőre azt az úgynevezett alaplistát sem sikerült összeállítani, amely a kórházakban leggyakrabban használt orvosságokat tartalmazza. A GYEMSZI tájékoztatása szerint a várhatóan 40-60 készítményt magában foglaló lajstromot az OGYT állítja össze, és heteken belül nyilvános lesz. Az év elején még úgy terveztek, hogy az első gyógyszer-tendereket nyár végén, ősz elején kiírják.

A kórházak működéséhez ugyancsak nélkülözhetetlen és jelentős tételt képviselő orvostechnikai eszközöknél sincs még meg az alaplista, az várhatóan novemberre készül el. Egy tavaszi kormányrendelet egyelőre tizenegy orvosi eszközt sorol fel, amelyet már központilag kell az állami kórházaknak beszerezniük. Ezek között röntgen-kontrasztanyagok, orvosi kesztyűk és egyszer használatos fecskendők, illetve injekciós tűk is megtalálhatók. A lista bővülésével az új közbeszerzési eljárásokat is kiírják.

A gáz-közbeszerzés az egyetlen, amely lezárult: mint a Világgazdaság megtudta, november 1-jétől 2013. július 1-jéig a Fővárosi Gázművek biztosítja az állami egészségügyi intézmények földgáz-ellátását. A villamos-energia központi megvásárlásához egyelőre a műszaki specifikáció, az ajánlati felhívás, és ajánlattételi dokumentáció tervezete készült el – tudtuk meg a GYEMSZI-től.
Az intézetnél hozzátették: a nyílt közbeszerzési eljárást októberben meghirdetik, az áramot várhatóan februártól kapja mind a 111 egészségügyi intézmény ugyanattól a szolgáltatótól. Az államosított kórházak épület- vagyon-, gépjármű- és egyéb biztosításaira lapunk értesülései szerint szintén idén központi közbeszerzést írnak ki.
Az egyetlen, már lebonyolított – igaz, nem csak kórházakra vonatkozó – tender a mobiltelefonos szolgáltatásokról szólt: az állami kórházaknak a Magyar Telekom hálózatát kell használniuk mobiltelefonozásra.

Nyertesek és vesztesek
A központi közbeszerzéseknek lesznek nyerteseik, de veszteseik is, hiszen a kórházak rendkívül eltérő áron jutottak hozzá eddig az energiához, a gyógyszerhez – ezt többször is hangsúlyozták a téma szakértők. Akik arra is figyelmeztetnek, hogy az ár korántsem a legfontosabb tényező akkor, amikor gyógyító intézmények alapvető igényeit kell folyamatosan és megbízható minőségben kielégíteni.”

Forrás:
Késnek a kórházi tenderek – Nem állt össze a gyógyszerlista; Világgazdaság; 2012. október 26.