Skip to main content
gazdaságinformatika

Erről szól majd 2013 a vállalati informatikában

Szerző: 2012. október 29.No Comments

„A mobil eszközök, a közösségi alkalmazások, a cloud megoldások és az információfeldolgozás, illetve ezek egymásra hatása alakítja jövőre a technológiai trendeket a vállalati informatikában – áll a Gartner elemzésében.

Miközben idén várhatóan 1,7 százalékkal, jövőre már ennek több mint duplájával, 3,8 százalékkal bővülhet az informatikai piac világszinten – nyilatkozta a CNBC-nek adott interjújában a Gartner alelnöke. A kutatócég szerint a 2013-ban körülbelül 3800 milliárd amerikai dollárra hízó IT-piacon a költéseket alapvetően négy tényező és azok egymásra hatása fogja befolyásolni. Ezek közé tartoznak a mobil eszközök, a közösségi megoldások, a cloud szolgáltatások és az információ minél pontosabb feldolgozására, elemzésére fejlesztett analitikai termékek.

Megérett a változásra ■ A felsorolt négy pillérben tulajdonképpen semmi újdonság nincs, hiszen ezek a technológiák és megoldások évek óta a szállítók zászlajára vannak tűzve. Ami miatt a jövő év mégis áttörést hozhat, hogy ezek az egyre jobban terjedő alkalmazások, termékek immár ténylegesen és gyökeresen átalakítják a vállalati informatika képét.

A Gartner legutóbbi elemzésében meghatározta azt a 10 legfontosabb informatikai trendet, megoldást is, amelyekre a cégeknek mindenképpen oda kell figyelniük jövőre, mert ha csak 2014-ben akarnak felkapaszkodni a vonatra, akkor az már lehet, hogy késő lesz.

A TOP10 technológiai trend 2013-ban a Gartner szerint:

  1. Harc a mobil eszközök között
  2. Mobil alkalmazások és HTML5
  3. Személyes cloud szolgáltatások
  4. A dolgok internete (bővebben lásd cikkünket)
  5. Hibrid IT és cloud computing
  6. Stratégiai szintű big data
  7. Üzleti döntésekre konvertálható analitika
  8. Memórián belüli adatfeldolgozás elterjedése
  9. Integrált ökoszisztémák
  10. Vállalati alkalmazásboltok

Aki kimarad, lemarad ■ A lista élén rögtön két mobilos téma szerepel, de lejjebb is találunk teljesen vagy részben ehhez kötődő címszavakat. Az okostelefonok és a táblagépek elterjedése immár nem jóslat, hanem tény, olyannyira, hogy az új eszközök máris elkezdték erodálni a hagyományos számítógépek piacát. A kutatócég szerint jövőre a mobil eszközök lesznek a web elérésre használt legfontosabb eszközök, és a legtöbb vállalatnál két év múlva már a tabletek és okostelefonok lehetnek az elsődleges munkaeszközök a laptopok és hagyományos asztali gépek helyett. Nyilvánvaló, hogy ez teljesen felborítja az évtizedek óta a PC köré épített vállalati informatikai architektúrákat, munkafolyamatokat.

A másik slágertémát a cloud megoldások szolgáltatják. A számítási felhő nem csupán az adatok elérésenek módját, de a helyét is befolyásolja, így a vállalatoknak az adatbiztonsági kérdésektől a jogszabályi megfelelésig számos új problémára kell választ találniuk. A cloud szolgáltatások a szintén sok évtizede szinte változatlanul fennálló szállító-ügyfél kapcsolati relációt is alaposan felborítják, eltolják vagy éppen teljesen felszámolják a korábbi viszonyban meglévő függőségi elemeket.

Az üzleti adatok mennyiségének robbanásszerű növekedését és azok formai sokszínűségét szokás Big Data névvel illetni. Ez a jelenség a Gartner szerint a teljes gazdaságra is hatással lesz, mert az információt bevétellé fordíthatják a vállalatok, és egyre több cég hoz létre ebből a célból külön elemzéssel foglalkozó osztályokat. Mindez a cég becslései szerint több millió új munkahelyet teremthet az elkövetkező esztendőkben.

Természetesen nem lehet kihagyni a buzzwordök sorából a közösségi megoldásokat sem. Itt vállalati szinten a belső és külső kommunikáció átalakításától kezdve az ügyfélkapcsolatkezelő rendszerek megváltozásán át a megnövekedett marketinges és PR-es eszköztárig terjed a feladatok és kiaknázható lehetőségek sora.”

Forrás:
Erről szól majd 2013 a vállalati informatikában; Bitport; 2012. október 26.
Gartner Identifies the Top 10 Strategic Technology Trends for 2013; Gartner; 2012. október 23.