közigazgatás: magyar

Aláírta a 23 fővárosi kerületi önkormányzat a járási megállapodást

Szerző: 2012. november 1.No Comments

„Mind a 23 kerület önkormányzata aláírta a budapesti kerületi hivatalok kialakítására vonatkozó átadás- átvételi megállapodásokat a fővárosi kormányhivatallal kedden Budapesten, így 2013. január 1-jétől a az államigazgatási ügyek egy részét pl. a személyi okmányokkal kapcsolatos ügyeket a kerületi (járási ) hivatalokban lehet majd intézni.

Az ünnepségen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter köszönetet mondott a kerületvezetők együttműködéséért.
Kiemelte: a politikamentes egyeztetéseken a korábbinál jobb közigazgatás kialakítása volt a cél. Azt mondta, a változás elodázhatatlan volt, az önkormányzatok „heroikus munkát” végeztek, egyre több feladatot és egyre kevesebb finanszírozást kaptak.

Utóbbi kapcsán utalt arra, hogy az önkormányzatok részbeni állami konszolidációjával könnyebb lesz a helyzet. A miniszter szólt arról, az önkormányzatok és az államigazgatás egymásra van utalva, ugyanakkor ki is egészítik egymást, s bízik abban, hogy ez tartósan így lesz.

Pesti: Az államigazgatás hatékonyabb, egységesebb és jobb lesz
Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott a magyar közigazgatási rendszer történetének áttekintve arról beszélt: a Fidesz kétharmados többségével lehetőség nyílt arra, hogy korszerű, 21. századi közigazgatást hozzon létre, ennek eredményei a 2011. január 1-jén létrejött kormányhivatalok is. Úgy véli, az államigazgatás hatékonyabb, egységesebb és jobb lesz.

A kormánymegbízott kiemelte, hogy Budapest 23 járási hivatalában csaknem kétezren fognak dolgozni: ezernégyszázan az önkormányzatoktól, mintegy hatszázan a kormányhivatal korábbi kirendeltségeitől kerülnek át. Pesti Imre a kormányablakok létrehozását nevezte a legnagyobb előrelépésnek, s megjegyezte: a jövő év végére csaknem 2500 ügyet lehet azoknál rendezni. Szólt arról is, hogy a tervek szerint egy nonstop kormányablak is fog működni, a főváros VI. kerületében.

Hassay: Az állampolgárok ügyintézése helyben marad, de felgyorsul
Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) terézvárosi polgármester a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének nevében arról beszélt: nem volt szerencsés, hogy a polgármesteri hivatalokban keveredtek az államigazgatási és az önkormányzati feladatok.
Kijelentette, osztja azt a véleményt, hogy szükséges a közigazgatási rendszer megújítása, s hangsúlyozta: az állampolgárok ügyintézése helyben marad, a változás legfeljebb annyi, hogy felgyorsul.

A szocialisták nem vettek részt az ünnepségen, de ott voltak
Noha a három MSZP-s kerületi polgármester – Gajda Péter (XIX. kerület), Szabados Ákos (XX.) és Tóth József (XIII.) – előzetesen jelezte, hogy tiltakozásképpen nem vesznek részt az ünnepségen, a rendezvény előtt ők is aláírták a dokumentumot. Szabados Ákos végül mégis ott volt az eseményen is.

A fotógaléria ide kattintva érhető el

Forrás:
Aláírta a 23 fővárosi kerületi önkormányzat a járási megállapodást; MTI Önkormányzati sajtószolgálat (fidesz.hu); 2012. október 30.