Skip to main content
közigazgatás: magyar

Észrevétlen változást remélve

Szerző: 2012. november 5.No Comments

„…Ünnepélyesen tizenegy polgármester írta alá tegnap a városházán a megyei kormányhivatal vezetőivel a bajai járási hivatal kialakításával kapcsolatos megállapodást, további hat település tartozik a januártól felálló, itt 70 főt foglalkoztató hivatalhoz.

Zsigó Róbert házigazda polgármesterként hangsúlyozta: a fővárost és a megyeszékhelyeket nem számítva az országban a hatodik legnagyobb lesz a bajai járás, közel 70 ezer fővel. Remélte, hogy az önkormányzatok és létrejövő hivatal megfelelően tud majd együtt dolgozni. – Régóta szó volt az államigazgatási és önkormányzati feladatok összekeveredéséről. Ezek januártól szétválnak. A mi érdekünk is az, hogy jól működjön a járási hivatal és az együttműködés zavartalan legyen – fogalmazott a város első embere, parlamenti képviselő.

Dr. Kerényi János, a megyei kormányhivatal vezetője hangsúlyozta: az elmúlt 50 évben ilyen mértékű közigazgatási átszervezés nem volt az országban. A megyében 101 településsel kötöttek megállapodást, információi szerint valamennyi településsel aláírják a szükséges dokumentumot a megadott határidőre, a hónap végéig. Kérdésre válaszolva bejelentette, hogy a bajai hivatal vezetésére dr. Szenoradszki Endrét, a munkaügyi kirendeltség vezetőjét terjesztette fel a közigazgatási miniszterhez.

– Baja lesz a második legnagyobb járás a megyében, 17 településsel. A megyei törzshivatal 70 fős lesz, mindösszesen 539 fő jön át a kormányhivatalhoz. Minden köztisztviselő olyan fizetéssel, amit a polgármesteri hivatalban kapott. Speciális járás lesz a bajai, kihelyezett hivatal helyett úgynevezett ügysegédi szolgálat lesz a községekben. Bízom benne, hogy ezt az átszervezést az állampolgárok nem fogják januártól észrevenni és zökkenőmentes lesz az átmenet. Az oktatás átszervezése kapcsán komoly feladatok állnak előttünk, bár ebben a kormányhivatalnak különösebb szerepe nincs, az oktatási főosztály csak ellenőrzési feladatokat lát el. A következő időszakban ki lesznek nevezve a járási hivatalvezetők és pályázat útján a tankerületi vezetők – foglalta össze Kerényi….”

Forrás:
Észrevétlen változást remélve; Kubatovics Tamás; baon.hu; 2012. október 30.