Skip to main content
közigazgatás: magyar

Terítéken a közigazgatás átszervezése

Szerző: 2012. november 5.No Comments

„…Mint köztudott, 2013. január 1-jétől kerül bevezetésre a járási rendszer, valamint ettől az időtől állnak fel a közös önkormányzati hivatalok. Őriszentpéteren is emiatt tanácskozott már második alkalommal 13 település polgármestere és jegyzője október elején. Az első alkalommal tartott megbeszélésen Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere még úgy fogalmazott, hogy valamilyen szempontból túl korai az egyeztetés, hiszen nem ismerik a finanszírozás mértékét, valamilyen szempontból pedig későn vannak, már ami a változások kapcsán a felfokozott várakozást illeti. A finanszírozás tekintetében a második egyeztetésen abban a tekintetben tisztább már a kép, hogy a lakosságszám arányában van egy kiszámított létszámuk, és annak van egy szorzója. Az így kapott összegnek kell betakarnia a közös hivatal személyi és dologi kiadásait, illetve az egyéb vásárolt szolgáltatásokat.

Az érintett települések jegyzői ez alapján tettek le egy táblázatot, amely a tárgyalás alapjául szolgál. Ennek következtében egy kicsit oszlani látszanak azok az aggodalmak, amelyek a saját munkatársakért való aggódásban öltöttek testet. A 17-20 fős közös hivatali létszám, a kormányhivatalba átvett dolgozók, és a kormányhivatal által kivezényelt ügygondnokok összessége fel tudja szívni a mostani foglalkoztatott létszámot, így talán nem kerül senki az utcára. Ennek a felállásnak az árnyoldala viszont az, hogy kevesebb jut dologi kiadásokra. A következő időszak tárgyalásain kell meghatározni azt a felállást, amelyet elfogadnak, és amelyet ki kell (lehet) finanszírozni ebből a rendszerből.

Őr Zoltán polgármester az ellátó szervezettel kapcsolatban elmondta, hogy a tervek szerint a mostani létszámukból két munkatárs a közös hivatal állományába fog tartozni majd és az intézményi pénzügyekért felel. A többiek szakfeladatot, településgazdálkodási feladatokat látnak el, amelyek csak Őriszentpétert érinti és a város büdzséjéből lesz finanszírozva. Őriszentpéteren január 1-jével szeretnék felállítani a közös hivatalt, mivel van olyan társulni kívánó település, amely önállóan, nem a körjegyzőségével együtt kíván csatlakozni. Az egyeztetéseket november elején folytatják, tudtuk meg végezetül a polgármestertől.”

Forrás:
Terítéken a közigazgatás átszervezése közélet; Kálmán György; Rábavidék; 2012. október 23.