Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Illés: a médiának nem fogják előírni, hogy honnan vegye az időjárás-jelentést

Szerző: 2012. november 5.No Comments

„Az új meteorológiai törvénytervezetben nincs szó államosításról, csak arról, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálatnak (OMSZ) monopóliumot adnának az élet- és vagyonvédelmet szolgáló riasztásokra – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára az origo.hu-n kedden megjelent interjúban.

Illés Zoltán közölte: a változtatás egyik oka, hogy vannak olyan állami cégek, amelyek nem közvetlenül az OMSZ-től, hanem olyan magánvállalatoktól veszik meg az információkat, amelyek az OMSZ-től szerzik be az adatokat. A törvény célja, hogy „az állami szervek közvetlenül az OMSZ-től vásárolják az előrejelzéseket, és ne magánvállalatoktól”.

Hozzátette: „komolyan fontolóra vették azt is”, hogy az állami szervezetek mellett a média számára is előírják, hogy kötelezően az OMSZ-től szerezzék be az adatokat. Ezt az álláspontot támogatta ő, mert szerinte „az időjárásjelzés közadat”. Az OMSZ más véleményen volt, így a törvényben ez nem lesz benne – mondta az államtitkár.

A készülő törvényben fogják meghatározni azt a kört, amelynek kötelezően az OMSZ-től kell majd adatokat vennie. Ebbe a körbe azonban nem tartoznak majd bele a magánvállatok, csak az állami és az önkormányzati cégek. Ezek között lesz például a légi irányítás és a honvédség, valamint a közútkezelők is ide tartoznak majd – mondta az államtitkár.

Az OMSZ honlapján szereplő nyilvános adatok a jövőben is hozzáférhetőek maradnak. „Az emberek semmilyen változást nem fognak tapasztalni” – szögezte le az államtitkár. Hozzátette: „arra számít, hogy az új törvényi szabályozással a duplájára emelkednek az OMSZ piaci bevételei”. Mivel ezek jelenleg egymilliárd forintot tesznek ki, a növekedés összesen kétmilliárd forint bevételt jelentene. Ezt fejlesztésekre fordítanák, illetve a nemzetközi szervezeteknek fizetendő tagdíjra. A cél az, hogy 4-5 éven belül kilencven százalékban az állami költségvetésből tudják finanszírozni az Országos Meteorológiai Szolgálatot.

Dunkel Zoltán, az OMSZ elnöke a hírportálnak azt mondta: az OMSZ 2012-es költségvetése 1,6 milliárd forint, melyből 600 milliót áll az állam, a többit a szolgálatnak kell előteremtenie. Ezenfelül még valamivel több mint félmilliárd forint költséget jelent a nemzetközi meteorológiai szervezetekben a tagsági díj.”

Forrás:
Illés: a médiának nem fogják előírni, hogy honnan vegye az időjárás-jelentést; HVG.hu/MTI; 2012. október 30.