gazdaság

Jogi támogatást kérnek az EU-tól a Crowdfunding portálok

Szerző: 2012. november 5.No Comments

„A kontinens országaiban működő, a tömegek finanszírozása által ötletek megvalósítását segítő platformok azt szeretnék, ha az Európai Unió a jövőben az eddiginél nagyobb támogatást nyújtana nekik.

Napjainkban a Kickstarter számít a legismertebb Crowdfunding oldalnak. Az európai cégek szeretnének legalább ugyanennyire sikeresek lenni, azonban szerintük mindezt aligha valósíthatják meg önerőből, ehhez külső támogatásra van szükségük. A vállalkozások nem pénzügyi segítséget várnak az EU-tól, hanem azt kérik, hogy dolgozzanak ki egységes jogszabályi hátteret. Amennyiben ez megvalósul, úgy a támogatásokat is könnyebben el lehet majd juttatni a cégekhez. Az egységes törvényi háttér segíthet a minőségi szabványok kidolgozásában és hozzájárulhat ahhoz is, hogy az internetezők, illetve a lehetséges befektetők jobban bízzanak a Crowdfunding portálokban.

Egy olyan fórum létrehozása is létkérdés, ahol a cégek képviselői, az adományozók és a befektetők megtudhatják, hogy a Crowdfunding projektek milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak. Végül, de nem utolsósorban a célok között szerepel az is, hogy a Crowdfunding akadémiai kutatások témája legyen, ez ugyanis elősegítheti ezen a területen az innovációt.

A távlati célok között nem a Kickstarter lemásolása szerepel, vagyis nem elsősorban kreatív vagy művészeti projekteket akarnak életre hívni, hanem új cégfinanszírozási formát keresnek. A Crowdfunding ugyanis alternatívát jelenthetne a bankhitelekhez képest, éppen ezért a szakemberek ebben az esetben már a Crowdinvesting fogalmat emlegetik. Az elképzelés lényege, hogy a befektetők az adott támogatásért cserébe tulajdonrészt szereznek az új kis és közepes vállalatokban. Ez a megoldás napjainkban, amikor a bankok nehezebben adnak hitelt, komoly sikerekkel kecsegtet, ráadásul hónapok alatt kiderül, hogy melyik ötlet mozgatja meg a befektetők fantáziáját és melyik nem.

Tavaly Európában 200 Crowdfunding platform működött és ezek 300 millió euró támogatást gyűjtöttek össze.”

Forrás:
Jogi támogatást kérnek az EU-tól a Crowdfunding portálok; Berta Sándor; SG.hu; 2012. november 2.