Skip to main content
informatika

Az adatforgalomnál csak a cloud növekszik jobban

Szerző: 2012. november 5.No Comments

„A világ adatközpontjaiban zajló információáramlás az elkövetkező években a négyszeresére nő. Mindeközben 2016-ban a forgalom kétharmada már a még gyorsabban növekvő cloud computinghoz lesz köthető – állítja a Cisco.

A felhőalapú adatforgalom 2011-hez képest öt év alatt a hatszorosára nő, miközben az adatközpontokon keresztül futó információfolyam nagysága világviszonylatban megnégyszereződik – derül ki a most másodszor publikált Cisco Global Cloud Index felmérésből. A felméréssel a hivatalos indoklás szerint a többek között hálózati eszközöket szállító Cisco előrejelzést kíván adni a piaci szereplőknek az adatközpontokban és a felhőben várható adatforgalomról, kellő időt biztosítva a trendekből adódó kihívások felmérésére és a felkészülésre.

A kutatás szerint 2016-ra a nemzetközi adatközponti forgalom a jelenlegi négyszeresére nő és összességében eléri az évi 6,6 zettabájtot. Ezen belül a felhőalapú adatforgalom a 2011-ben mért 683 exabájtról 2016-ra a hatszorosára, 4,3 zettabájtra bővülhet, ami 44%-os összesített éves átlagos növekedési arányt (CAGR) jelent.

Az adatforgalom régiók szempontjából nem egyenletesen bővül az előrejelzés szerint. Legdinamikusabban az alacsony bázisértékkel rendelkező közel-keleti és afrikai térség növekszik az elkövetkező években, miközben az élen egy váltásnak lehetünk majd tanúi. Az ázsiai szektor adatforgalma ugyanis a tavalyi éves 216 exabájtról 2016-ra 1536 exabájtra (1,5 zettabájtra) duzzad, miközben a most 261 exabájt forgalmat bonyolító észak-amerikai régió „csak” 1126 exabájtra hízik. A közép- és kelet-európai térség ebben az összevetésben a középutat képviseli: a tavalyi 54-ről várhatóan 295 exabájtra bővül az adatközpontokon átmenő információ mennyisége.

Ami a felhőalapú adatforgalom növekedési ütemét illeti, a 2011 és 2016 közötti időszakban a leggyorsabb növekedés a közel-keleti és afrikai régióban várható (átlagosan évi 79 százalékos bővüléssel), ezt követi majd Dél-Amerika (évi 66 százaék) és Közép-Kelet-Európa (évi 55 százalék). A felmérés szerint 2014 lesz az első olyan év, amikor a terhelések mérlege már a cloud dominanciáját mutatja. Két év múlva a teljes terhelés 52 százaléka már felhőkörnyezetben dolgozódik fel, szemben a hagyományos informatikai térben „realizált” 48 százalékkal.

Központok közt ■ Talán nem mindenki számára evidens, hogy az adatközpontok forgalmának túlnyomó részét nem a netezők, hanem maguk az adatközpontok és a felhőben zajló műveletek generálják, a végfelhasználók számára jellemzően láthatatlan tevékenységekkel. A Cisco előrejelzése szerint 2011 és 2016 között az adatközponti forgalom körülbelül háromnegyede az adatközpontokon belül marad, és tárolási, hitelesítési illetve fejlesztési adatokból tevődik majd össze. Az adatközponti forgalom további 7 százaléka a különböző adatközpontok között keletkezik majd, elsősorban a biztonsági mentési és adatreplikációs eljárások, valamint a szoftver- és rendszerfrissítések révén. Az adatközponti forgalom fennmaradó 17 százalékát a felhasználók felé irányuló műveletek – internetes böngészés, elektronikus levelezés és videófolyamok – teszik ki…”

Forrás:
Az adatforgalomnál csak a cloud növekszik jobban; Bitport.hu; 2012. október 29.