gazdaságközigazgatás: magyar

Leválasztaná Budapestről Pest megyét az érdi polgármester

Szerző: 2012. november 5.No Comments

„Érd polgármestere szerint csak akkor van esélye a fővárossal egy régióba sorolt, ám Budapestnél lényegesen kevesebb uniós forráshoz jutó Pest megyének a felzárkózásra, ha a területfejlesztési törvény módosításával lehetővé tennék, hogy leváljon és önállósodjon.

Több polgármesterrel és a megyei közgyűlés elnökével együtt már többször kezdeményezték a törvényhozásnál az önálló régióvá válást, eddig hiába – mondta T. Mészáros András (Fidesz) a megyei területfejlesztési koncepcióval kapcsolatos konzultációsorozat első, érdi fóruma után.

Itt az ideje, hogy a „józan gondolkodásnak” végre meglegyen az eredménye, és a megyei területfejlesztési koncepció elfogadásával együtt a feles többséget igénylő törvénymódosítás is megszülessen – tette hozzá.

Szerinte mivel a régiók az egy főre jutó GDP alapján jutnak több vagy kevesebb EU-s támogatáshoz, és ez a mérőszám a fővárost tekintve magas, összességében kevesebb pénz érkezik, mint amennyit a Pest megyei települések anyagi helyzete indokolna, ráadásul a források javát Budapest viszi el.

A megyei jogú város vezetője a különbségeket érzékeltetve példaként említette, hogy 2007-ben Pest megye a GDP egy főre jutó országos átlagának 93 százalékán állt, mára ez az arány 79 százalékra csökkent, míg Budapest a 2007-es 215 százalékról 230 százalékra „ugrott fel”. Egy 2011-es felmérés szerint a fővárosban 10 ezer emberre 66,5 orvos jut, Pest megyében csak 15,5 – érvelt Érd polgármestere.

T. Mészáros András szerint miközben a területfejlesztési politika egyik fő célja a hátrányos, lemaradó térségek felzárkóztatása, a területi egyenetlenségek megszüntetése, a közös régió miatt a forráshiányos Pest megye egyre jobban leszakad, mutatói egyre romlanak. Annak ellenére, hogy a főváros lélekszáma az utóbbi időszakban 250 ezerrel csökkent, míg Pest megyéé dinamikusan nőtt, és már 1,25 millióan élnek itt – tette hozzá.

„Budapest fejlettsége eltakarja Pest megye fejletlenségét”, ami komoly károkat okoz a régió fővároson kívül eső térségeinek. Ezt a tényt mindenképp rögzíteni kell a megyei területfejlesztési koncepcióban, bízva abban, hogy a leírtak hatást gyakorolnak a törvényhozásra – mondta T. Mészáros András.

Ambrus András, a megyeháza sajtófőnöke korábban arról tájékoztatott, hogy széles körű nyilvános vitára bocsátják a készülő megyei területfejlesztési koncepciót. Novemberben Cegléden, Pomázon és Kistarcsán várják az érdeklődőket. A végleges területfejlesztési tervet 2013 első negyedévében hagyja jóvá a Pest Megyei Közgyűlés.”

Forrás:
Leválasztaná Budapestről Pest megyét az érdi polgármester; HVG.hu/MTI; 2012. október 31.
Lásd még:
Konzultációk a területfejlesztési koncepcióról; Pest megye; 2012. október 27.
A Nemzetgazdasági Minisztérium Országos Fejlesztési Koncepcióhoz és az Országos Területfejlesztési Koncepcióhoz megküldött kérdéseinek megválaszolása; Pest Megyei Területfejlesztési Kft és Pest Megye Önkormányzatának Hivatala; 2012. április (pdf)
Pest megyei Területfejlesztési Stratégia és Operatív Program (2003)